hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 31 maart 2006

Paul de Leeuw

Een studente van mij, Renée Aagtjes, doet verwoede pogingen om op te treden bij het programma van Paul de Leeuw. Gisteren mocht zij, samen met Henk, Elleke en Brit, al aanwezig zijn bij Paul's punt. Als publiek voorlopig.
Ik had vooraf beloofd dat ze een taart zouden krijgen als ze mijn naam zouden laten vallen (of Tzum). Ze troffen voorbereidingen:


's Avonds voor de buis. Goed speurend en kijkend. Reneé heb ik tijdens de uitzending niet eens gezien. Mijn naam evenmin. Maar vandaag stuurde Renée toch de bewijsstukken.



Dat wordt taart.

zaterdag 25 maart 2006

Boekenweek 6

Op de laatste dag van de Boekenweek, aan de vooravond van de Nacht van de Poëzie, trad een van beste dichters op in Athena's Boekhandel. Tonnus Oosterhoff droeg voor uit eigen werk en Theo Bodewits speelde klassieke stukken (Bach bijvoorbeeld) op zijn accordeon. Te weinig mensen in de zaak, want het optreden was bijzonder en af en toe zelfs hilarisch.

Boekenweek 5

Gisteren Bevrijd! gepresenteerd. Samenstelster Monique Brinks praatte de middag aan elkaar. Diverse sprekers namen plaats achter de microfoon, maar het eerste en allereerste exemplaar gingen naar Gerrit en Theo Hoekstra. Op het omslag is de jonge Hoekstra te zien met vlaggetje en toeter. Meer dan vijftig jaar later waren zoon en vader (de fotograaf)present!

donderdag 23 maart 2006

Boekenweek 4

Opgetreden vanavond tijdens het Flauwecult-festival. Vreselijke avond. Ik had gedacht dat het een leuke afwisselende avond zou worden met muziek (De Kift), cabaretiers en dichters. Dat de dichters moesten optreden voor 5 consumptiebonnen had me al moeten waarschuwen, maar ja, sommige festivals hebben weinig geld en dan zeg je gewoon toe. Ik vraag ook wel eens mensen om iets te doen voor weinig geld en dan moet je niet lullig doen als jezelf eens wordt gevraagd voor zo goed als niets.
Ik was al voor half negen in Simplon, waar niemand van de organisatie je stond op te wachten. Moest me voorstellen en de man achter de kassa, die me gemaild had, stuurde me naar boven waar ik mijn consumptiebonnen kon afhalen aan een tafel. Naar boven, opnieuw je naam zeggen, vijf muntjes gekregen en toen verder niets. Niemand die zich voorstelt van de organisatie, niemand die je voorstelt aan de presentatrice, niks, nada.
Aan de bar Hubert Klaver en Willem Groenewegen die ook al enigszins verwonderd waren. De eerste stond pas op het rooster voor een optreden rond middernacht. Willem mocht met Melle Hijlkema als eerste dichtblokje optreden. Ik kwam er toen achter dat er een kleine en een grote zaal was. Dus niks samen optreden met De Kift.
De band in de kleine zaal speelde en speelde maar en omdat de cabaretier in het tweede blok ziek was, mochten ze nog meer spelen, zoveel dat het repertoire op was en ze maar aan een herhaling van eerder gespeelde nummers begonnen. Het tweede dichtblokje begon eindelijk. Omdat De Kift al in de grote zaal begonnen was, stond er in de kleine zaal bijna niemand meer. Dichteres Maria Jager las een verhaal voor en daarna mocht ik nog. De presentatrice had geen idee wie ik was, de inleiding beperkte ze tot: 'Hier is Coen Peppelenbos. Zet hem op.' Als een blinde kip starend in een zwarte doos heb ik vervolgens vijf gedichten voorgedragen (voor elke consumptiebon één). Ik stapte van het podium af, werd ietwat meewarig nagekeken door het handjevol mensen in de zaal. Geen bedankje. Niemand van de organisatie die nog iets zegt. Afgedropen.

Boekenweek 3

Schrijversscoop tijdens de boekenweek. Gasten waren Stefan Nieuwenhuis en Daniël Dee. De column werd verzorgd door Arjen Nolles, het verhaal na de pauze door Rudolf Paul. Een exclusieve fotoreportage (door Rense Sinkgraven).



dinsdag 21 maart 2006

Boekenweek 2

Vandaag naar Athena's boekhandel waar Remco Ekkers gedichten voorlas en fragmenten uit zijn roman en die illustreerde aan de hand van muziekstukken. Daaronder ook het prachtige 'Cum dederit' uit Nisi Dominus. Ik hoorde het zo'n vijftien jaar geleden voor het eerst op het legendarische literatuurfestival Herfstschrift waar C.O. Jellema diverse dichters ondervroeg naar aanleiding van een gedicht dat ze geschreven hadden bij een muziekstuk. Ik weet nog dat Michael Zeeman, toen nog aanstormend dichter, een van de ondervraagden was. Maar 'Cum dederit' maakte het meeste indruk. Marjoleine de Vos schreef er de volgende dag een stuk over in de NRC en binnen een week was deze tamelijk onbekende Vivaldi volkomen uitverkocht. De mooiste uitvoering vind ik tot nu toe die met countertenor Andreas Scholl.

maandag 20 maart 2006

Boekenweek

De afgelopen drie Boekenweekdagen samenvatten. Vrijdag Japin in Groningen. De bibliotheek stroomde vol (120 man) voor een lezing van de boekenweekauteur. Natuurlijk begon Japin met enkele stukken uit De grote wereld en daaruit bleek dat de passages knapper in elkaar zaten dan menig recensent dacht. Als een van de 'meelezers' van het geschenk in wording ben ik natuurlijk bevooroordeeld, maar sommige recensies in de kranten van de afgelopen week leken meer op afrekeningen dan op inhoudelijke stukken met als dieptepunt Arie Storm in het lokale krantje van Amsterdam.
Bij Japin lukte weer wat ik bij bijna geen enkele andere auteur zie: de mensen hangen aan zijn lippen en willen na twee uur voorlezen en vragen doorgaan in plaats van stoppen.

Zaterdag met Doeke naar Jean Pierre Rawie geweest in de Martinikerk. Hij zou eerst geïnterviewd worden door Hanneke Groenteman. Daarna las hij enkele gedichten voor, afgewisseld met stukken klassieke muziek van het Noord-Nederlandse orkest (althans een ensemble daaruit). De muziek was goed, het gesprek onverstaanbaar, ongeveer zo:
Groenteman: Wah wah wah wah wah wah?
Rawie: Grumgrumgrumgrumgrum. Grum. Grum grum.
En dat ongeveer een half uur lang. Er werd nog geroepen dat het niet te horen was, waarop Groenteman en Rawie nog harder onverstaanbaar bleven. Om de bezoekers nog meer te teisteren hadden ze de verwarming in de kerk uitgedraaid. In de pauze maar afgedropen.

Zondag naar Den Haag om verjaardag te vieren van zus en vader. Om kwart over negen vertrokken. Veel reizigers met het boekenweekgeschenk gratis op pad, dus koos ik de duurdere, maar rustigere optie van de eersteklas. Daar kun je tenminste lezen. Ik had de nieuwste Wieringa meegenomen en Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed van Stefan Nieuwenhuis (die ik a.s. woensdag moet interviewen).
De NS had er een echt feestje van gemaakt op deze feestelijke zondag. In Hoogeveen eruit omdat er aan het spoor gewerkt werd. Met de bus naar Meppel (met muziek van alle Nederlandse c- en d-artiesten, Wolter Kroes of hoe heet hij en andere mij totaal onbekende vrolijkerds met fijne meezingers). In Meppel zitten we opeens in de trein naar Amsterdam, dus in Amersfoort overstappen. In Utrecht weer overstappen, want de trein naar Den Haag stond op een ander perron te wachten. Deze moest een andere route nemen (via Rotterdam) omdat nog meer aan het spoor gewerkt werd. Weer een half uur extra reistijd. Aan lezen kom je dus wel toe op zo'n slopende tocht (tenzij er mensen in de eersteklas plaatsnemen 'Vandaag mag je overal zitten' die een uitgebreide conversatie beginnen over RTL4, de prijs van haarcosmetica en andere in de hele coupé verstaanbare totaal oninteressante onderwerpen.
En dan moest ik ook nog terug (twee boeken uit).

donderdag 16 maart 2006

Boekenbal

Dinsdag naar het Boekebal geweest op uitnodiging van Arthur Japin. Ik mocht op de tweede rang op het balkon zitten, in de periferie van alle bobo’s en tussen de vrienden van Arthur. Mooi zicht op het toneel. Het was mijn eerste Boekenbal en de eerste keer dat ik in de Amsterdamse Stadsschouwburg was. Mooie schouwburg, alhoewel ik wel het lelijke plafond miste dat we in Groningen hebben.
Was met weinig verwachtingen erheen gegaan, maar kwam er opgetogen vandaan. Leuk voorprogramma met smartlappen (Manuela door Jacques Herb, Ketelbinkie, Het hondje van Dirkie door Frits Lambrechts, de Zuiderzeeballade, etc.) , lekker vet en hilarisch gepresenteerd door Margreet Dolman.
Om twaalf uur trommelde Arthur de Boekenweek met kracht en passie voor geopend. Ik stond achter Arie Storm te kijken, die het natuurlijk weer allemaal niets vond (hij zou het niet eens durven doen voor zo’n publiek, laat staan dat hij ooit het Boekenweekgeschenk zal schrijven), maar de andere schrijvers en toeschouwers beloonden het optreden met een ovationeel applaus.
Veel gewandelgangd. Met Kees ’t Hart gesproken over de meest uiteenlopende en rare recensies op zijn laatste boek, met Ruben van Gogh en Lex Jansen geposeerd voor een foto, gestruikeld over Hafid Bouazza die ergens op de trap in een soort trance geraakt was, Tzumredacteur Peter Middendorp kwijtgeraakt aan twee dames, Tzumredactrice Roos Custers (die dit jaar een deel van het afbreekbare decor had gemaakt) gezien met haar aanstaande man die was binnengesmokkeld als persfotograaf, Literair Nederlandredacteur Thomas Möhlmann aangeschoten, Tsead Bruinja opgemerkt in een groepje met Alfred Schaffer en Jan Willem Anker, Passage-auteurs Tjitse Hofman, Sieger M, Anneke Claus en Diana Ozon bewonderd omdat ze er piekfijn uitzagen, Driek van Wissen gegroet evenals Jean-Pierre Rawie en vriendin, links en rechts handen gevend, kortom: een enorm draaikolk aan mensen en emoties.
Volgende dag om 12 uur weer present in Leeuwarden om college te geven over Barbarber.

maandag 13 maart 2006

13 maart

13 maart was altijd de verjaardag van mijn opa. Samen met mijn oma (en moeder en tante) had hij jarenlang een zelfstandige bibliotheek. Daarover schreef ik enkele jaren geleden het volgende gedicht.

Sing Sing

In Blom’s speelgoedhuis ‘Huishoudelijke Artikelen
Boekhandel – Leesbibliotheek Byouterieën’
stonden ze ooit te wachten: Toen kwam Tjeerd,
Onder de mimosa’s en Onder de pannen,
verstevigde boeken voor bakvissen.

Op elke bladzijde een stempel
van de ‘Sing Sing Bibliotheek’
of ‘Weest óók zindelijk op dit boek,
al is dit ook Uw eigendom niet.’
Dat zijn duizenden en duizenden
protesten tegen de vergankelijkheid.

Velen hebben de strijd verloren,
maar ik houd stand en heb in kaft
en paarse inkt mijn familie in de hand.

Ik zoek op markten en op zolders
nog vaak naar vergeten boeken:
verloren soldaten die denken
dat het nog oorlog is
en die ik nog redden kan.
Bij mij vinden ze onderdak.

Coen Peppelenbos

dinsdag 7 maart 2006

Twijfelen

Vandaag voordat ik naar de stembus ga, nog maar eens de stemwijzer ingevuld. Tot mijn schrik is nu de VVD de partij die het meest met mij eens is. Die partij krijgt mijn stem zeker niet.

zondag 5 maart 2006

Steen

Afgelopen donderdag vond de eerste uitreiking plaats van de SSL-prijs voor talentvolle studentendichters en prozaschrijvers in Groningen. In de puddingfabriek waren zo'n honderd man aanwezig om te luisteren en te kijken naar een overvol programma met o.a. Def P, Driek van Wissen en Meindert Talma.
In de jury van de prijs zaten Jan Willem Anker, Barend van Heusden, Herman Sandman en Benne van der Velde. Voor de pauze kreeg Caroline Luttmer de prijs voor het beste proza uit handen van Barend van Heusden. Na de pauze overhandigde Herman Sandman de eerste prijs aan Gerben Bakker voor het beste gedicht. De beste inzendingen staan in Steen (het thema van de wedstrijd).






Foto's Peter ten Hoor

zaterdag 4 maart 2006

Baby Leon strikes again

Kindje Leon, bekend van het verorberen van Harde actie, is onlangs een jaar geworden en hij kan al een beetje lopen. Vandaar dat hij zijn interessegebied heeft verlegd naar poëtische wandelingen. Hier neemt het slimme kind alvast de route door.

Top 10 februari van Uitgeverij kleine Uil

1 Tzum Japinnummer
2 Wind door mijn haar - Marianne Janssen-Haasnoot
3 Poëtisch Amsterdam
4 Opgeruimd razen - Benne van der Velde
5 Tavenier - Coen Peppelenbos & Doeke Sijens
6 Harde actie - Coen Peppelenbos & Doeke Sijens
7 Poëtisch Rotterdam
8 De zwarte engel - Maria van Daalen
9 Poëtisch Utrecht
10 Het geheim van de kip en de haan - Jim Heynen

De wereld van Arthur Japin

Afgelopen maandag naar Amsterdam geweest om de nieuwe Tzum te overhandigen aan Arthur Japin tijdens het programma 'De wereld van Arthur Japin'. De Balie zat bomvol. Mijn eigen toespraakje ging nogal de mist in, vond ikzelf (namen vergeten, hele stukken tekst vergeten). Hoogtepunt van de avond vond ik Noraly Beyer die een mooie rede hield over De zwarte met het witte hart en daar een persoonlijk verhaal aan koppelde (waarin ze vertelde dat zij als eerste gekleurde nieuwslezeres in het begin van haar loopbaan altijd ansichtkaartjes met apen erop kreeg toegestuurd). Verder traden Ton Lutz, Marja Pruis, Ineke Smits, Rosita Steenbeek, Mieke van der Weij aan en overhandigde Peter Nijsen het eerste exemplaar van De klank van sneeuw aan Arthur.








Foto's Peter ten Hoor