hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 14 oktober 2009

Top 10 Nederlandse literatuur - week 42


Natuurlijk veel kinderboeken, prentenboeken en jeugdboeken in de top 60 deze week (op 1 Ted van Lieshout en Sieb Posthuma met Koekjes!). Van harte. Ik begin pas bij de literaire overgangsliteratuur, dus blijven ze helaas (evenals de Griffelwinnende Peter Verhelst) buiten deze lijst. Door de stortvloed aan kinder- en jeugdboeken valt Tommy Wieringa bijna uit de top 60.
De CPNB publiceert elke week een top 60 van best verkochte boeken. Alle titels staan door elkaar (non-fictie, fictie, Nederlands, vertaald, crimi, literatuur). Daarom de literaire top 10 van best verkopende Nederlandse titels (die ik tot de literatuur reken). Tussen haakjes de stand vorige week, tussen haakjes na de titel de stand op de Bestsellerlijst van de CPNB.

1 (1) Rik Launspach - 1953, De storm (25) 20e week
2 (4) Herman Koch - Het diner (27) 40e week
3 (3) Thomas Rosenboom - Zoete mond (28) 7e week
4 (2) Maarten 't Hart - Verlovingstijd (31) 7e week
5 (5) Jan Siebelink - Knielen op een bed violen (56) 3e week
6 (6) Tommy Wieringa - Caesarion (58) 22e week
7 (-)
8 (-)
9 (-)
10 (-)

3 opmerkingen:

Unknown zei

Wel aardig zo'n Top 10, maar hoe komen nieuwe boeken eigenlijk aan wat publiciteit. Heb net De gelukkige roofvogel gelezen van Noud Bles, heel actueel boek, spannend, de vogelgriep, klimaatverandering, dreigende overstromingen, computers, relaties, alles wat nu speelt komt aan bod. De stijl: verrassend, soms bijna filmisch, soms poëtisch, en met veel aandacht voor de waan van de dag. Op de site van de schrijver kun je er meer over lezen: http://home.hetnet.nl/~m.bles/dgr.html Maar waar ik dus vooral benieuwd naar ben, in relatie tot dit onderwerp, hoe krijgt zo'n boek de verdiende aandacht? Misschien wat voor jou Coen?
Groet,
Sara

coen zei

@ Sara: ik doe mijn best al hier door van alles en nog wat te bespreken en onder de aandacht te brengen wat nooit de top 10 zal halen. Misschien ook ooit Noud Bles als het boek op mijn pad komt.

Kurt zei

@Sara,
De gelukkige roofvogel van Noud Bles? Het is toch godgeklaagd dat zo'n gedrocht überhaupt wordt uitgegeven? Het is dat Free Musketeers alles uitgeeft wat van een huis-, tuin- en keukenschrijver op haar pad komt... Als ik de site van de schrijver zo zie ("Eindelijk een nieuwe roman van Noud Bles"), dan lijkt hij daar zelf geen erg in te hebben. En dan die leeskringtekst, waarmee de auteur zijn eigen boek tot op het onbeschaamde af promoot. Nou, ik heb een poging tot lezen gedaan, maar na alle clichés toch maar afgehaakt.