hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 20 oktober 2011

Kunnen ex-kankerpatiënten donoren worden?

Deze week schreef iemand op Facebook over de actie voor meer donoren die nu speelt. Als oud-kankerpatiënt werd je bij voorbaat uitgesloten, dacht ze. Op internet kon ik daar niets over vinden, dus ik heb maar een mail gestuurd naar de organisatie. Dit was het antwoord:
Geachte mijnheer Peppelenbos,

Kanker en de behandeling daarvoor, kunnen een belemmering vormen voor donatie. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Het hangt af van hoe en wanneer iemand komt te overlijden. Ook medicatie, chemokuren- frequentie en aard-, hebben invloed. Pas op het moment van overlijden kan een arts vaststellen of er nog geschikte weefsels en organen zijn om te transplanteren.

Iemand met kanker kan zich gewoon laten registreren als donor. Met een registratie geeft iemand de bereidheid tot donatie aan.
Op het moment dat iemand komt te overlijden volgt altijd een uitgebreid onderzoek welke organen en weefsels geschikt zijn voor donatie. Daarbij zal ook de medische geschiedenis bekeken worden. Indien organen en weefsels niet geschikt blijken te zijn voor donatie, zullen ze ook niet verwijderd worden.

Daarbij veranderen met regelmaat de medische inzichten: een aandoening die vandaag een belemmering vormt voor donatie, is dat misschien in de (nabije) toekomst niet meer. Iedere registratie blijft daarom van harte welkom.

Met vriendelijke groet,

Nederlandse Transplantatie Stichting
Publieksinformatiecentrum Donorvoorlichting
www.donorvoorlichting.nl

Geen opmerkingen: