hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 7 december 2004

Van hot naar haar en terug

korte weergave van de afgelopen weken:
zaterdag 13 november:
naar de uitreiking van de Gouden Flits. Mocht als jurylid in de zaal zitten, glaasje drinken na afloop en weer terug. Ik vond het festival eigenlijk niet goed voor het beoogde publiek (van 6 t/m 18). Naast een slaapverwekkend verhaal van een jonge totaal onbekende dichter uit Vlaanderen, trad een wat sullig goochelduo op. Hoogtepunt van de middag vond ik een stel dansers, die lekker knalhard hiphopten en de zaal even wakker schudde.
maandag 15 november:
Eerste lezing over Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon in Zeijen. Met Karel K. mee in de auto. In de zaal ongeveer 120 vrouwen en twee mannen. Meest leerzame moment van de avond was een uitspraakcorrectie: Shioban moest ik niet uitspreken op de manier waarop ik het deed (sjioben), maar als Shawn (Sjown) of Shevon (Sjevon). Je dankt de vrouw die je corrigeert hartelijk, maar eigenlijk vind je het vervelend dat je de naam de hele avond verkeerd hebt uitgesproken.
woensdag 17 november
Tweede lezing over Haddon in Noord-Sleen. Nu gebracht door Alfred V. die zich ook verbaasde over het hoge vrouwengehalte in de zaal. Gaf op de terugweg de kritiek dat ik teveel eh... zei.
donderdag 18 november
Derde lezing over Haddon in Nijverdal, maar des uchtends. Dus al heel vroeg Overijssel. Is toch een beetje thuiskomen, want mijn ouders zitten altijd in de zaal (achteraan: ze doen net alsof ze er niet bijhoren). Mijn vader is altijd de enige man en de enige die het boek niet gelezen heeft. Mijn moeder leest elk boek dat ik bespreek en zit zelf ook in een leeskring.
vrijdag 19 november
Naar de uitreiking van de C.C.S. Croneprijs aan Ronald Giphart in Utrecht. Er schijnt veel gedoe te zijn in Utrecht over die prijs. Relletjes in de krant. Raadsleden van de VVD die het Giphart niet gunden etc. Giphart, genereus als altijd, beloonde in zijn dankspeech zijn trouwe meelezers Bert Natter en Ed van Eeden. Daarna was er drank. Kwam Ruben van Gogh gelukkig tegen en Iris Pronk (van Trouw) dus ik was niet geheel en al verloren in de massa.
Daarna doorgereisd naar Amsterdam waar Literair Nederland een feestje hield. Een beetje krakkemikkig aangekondigd en georganiseerd, maar dat gaf wel een leuke informele toets aan de avond. Je zat wel de hele tijd te denken wie wie was op het feest. Op het moment dat ik de eennalaatste trein terug naar Groningen nam (wat niet zo verstandig was, want dan moet je in Zwolle drie kwartier wachten op de laatste trein) scheen het feest pas goed op gang gekomen te zijn.
maandag 22 november
Vierde en laatste lezing over Haddon in Hoogeveen. Met Giny in de trein er naartoe gereisd. Eerst gegeten in ons vaste restaurant, daarna weer dezelfde riedel als overal. Godzijdank schrijf ik mijn lezingen niet uit, want dan zou ik al na 1 keer verveeld raken.
Op de terugweg kwamen we erachter dat Giny ook autistisch moest zijn (net als de hoofdpersoon in het boek). Ze scoorde op 11 van de 10 kenmerken! Maar ze lijdt er niet onder.
vrijdag 26 november
Uitgeversdag. Onder meer met Boris op de zaak gepraat over zijn nieuwe bundel die volgend jaar uitkomt. Daarna snel door Leeuwarden voor de voorlichtingsmiddag voor nieuwe studenten. Er kwamen maar een paar potentiële studenten opdagen, acht geloof ik. Daar moet je dan drie uur voor op school blijven. Het valt me op dat studenten steeds vaker met hun ouders een school uitzoeken. Ik krijg dan meteen de neiging om die studenten aan te raden direct te verhuizen naar de studentenstad zodra ze kunnen.
Corrie nam het laatste kwartier van me over zodat ik een trein eerder kon nemen naar Amsterdam. In Perdu werd een tijdschriftenavond gehouden waarbij redactieleden van Lava, De Brakke Hond, Krakatau en Tzum de keuze voor twee gedichten in hun blad moesten verdedigen ten opzichte van de anderen. Leuke opzet, leuke mensen ook bij Perdu, maar helaas moest ik te vroeg voor de laatste (deze keer wel goed) trein naar Groningen.
dinsdag 30 november
Interview met Beno Hofman in Images. Op zich een leuk gesprek, maar helaas met te weinig bezoekers (4), waarvan 1 meisje haar geld terugwilde, wat een verbauwereerde Rense Sinkgraven meteen deed.
woensdag 1 december
Eerste woensdag van de maand, dus dichtclubavond. Was voor de pauze wat stroef, ook omdat iemand verhalen ging voordragen, maar na de pauze toch wel aardig. Was zelf niet tevreden. Gedichten afgeraffeld, verkeerde pauzes etc.
donderdag 2 decemberMet Doeke de nieuwe omslagfoto voor Tavenier tweebij Ewoud Broeksma uitgekozen. Dat is altijd een marathonzitting omdat Ewoud een paar kilometer aan foto's heeft.
vrijdag 3 december
Uitgeversdag: afspraak met Rense Sinkgraven en Remco Ekkers, die beiden een bundel gaan uitbrengen bij Uitgeverij kleine Uil.
Daarna dichtersavond bij Athena's boekhandel met Tsead Bruinja, Jan Baeke, Erik Lindner en K. Michel. K. Michel stal voor mij de show met zijn ontregelende antwoorden op de vragen van Remco Ekkers (die gedichten wil duiden en de dichters van de avond verzetten zich bijna allemaal tegen duiding). Maar Michel had nog één ding voor op zijn collega-dichters: zijn taal is helder en humoristisch.

Daarna nog rijmen en dichten voor Sinterklaas! (In de afgelopen weken ook nog een recensie geschreven voor Literair Nederland, voor de Leeuwarder Courant, een hoofdstuk van Tavenier af, 1 gedicht en manuscripten doorgenomen van diverse auteurs die willen publiceren bij de kleine Uil.)
Zo: we zijn weer bij.




1 opmerking:

Anoniem zei

Als je ALLES in je dagboek schrijft, hoef ik niet meer te vragen naar je nieuws. Nu lees ik het als: oh, dat wist en heb ik onthouden, oh, dat wist en heb ik niet onthouden, oh, dat wist ik niet en zal het proberen te onthouden. Oh dat wist ik niet en zal ik niet onthouden zit dus niet in dit rijtje,
de weeklezer! weer