hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 12 december 2005

C.O Jellema in Leens


Groningen was dit weekend in de ban van de oude meesters. Gerrit Krol trad op in de openbare bibliotheek in de stad en in Leens in de statig grijze Petruskerk werd een middag rond de presentatie van het Verzameld Werk van Jellema georganiseerd. Een andere oude meester, Rutger Kopland, zou hier ook spreken, maar hij ligt door een zwaar verkeersongeluk in het ziekenhuis. De berichten daarover hoorde ik deze week al vanuit drie bronnen, maar afgelopen zaterdag stond het bericht in de krant. Niet iedereen in de kerk wist het blijkbaar, want er ging een kleine schok door de aanwezigen.
Maar liefst acht sprekers vertelden over een aspect van het werk van Jellema en koppelden hun bespiegelingen aan een gedicht.

Oek de Jong (de vervanger van Kopland)had daarbij de mooiste, inhoudelijke toespraak. Schilder Matthijs Röling de meest grappige (voor de helft onverstaanbaar) en de meest persoonlijk kwam van een vriend: Eike Weiers. Samensteller Gerben Wynia haalde een jeugdherinnering op van Jellema, een boek dat hij in zijn jeugd gelezen had, later verkocht en nog later weer teruggekocht had.

Klaas Noordhuis, de man van Jellema, overhandigde op het laatst de eerste exemplaren aan de jeugd.

Kortom: het was een mooie middag op het land.

2 opmerkingen:

Bibliofilos zei

Weer een heerlijk stukje vol boekenliefde!

Anoniem zei

Hoorde laatst dat Theo Jellema (organist te Franeker; niet te verwarren met...) samen met Kopland muziek en poëzie samenbracht. De Petruskerk met haar schitterende Hinsz.-orgel was daar een prachtige locatie voor geweest.