hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 5 november 2007

Meer dan 900 stemmen: de strijd verhardt

*Zouden we de 1000 stemmen nog halen voor morgennacht 24.00 uur? Op dit moment zijn er meer dan geldige 900 stemmen geteld. Als alle ongeldige stemmen ook geteld zouden zijn zaten we dik boven de 1000. Nog steeds zwerven er veel stemmen boven de markt waarbij het adres niet is doorgegeven.

*De strijd verhardt bovendien. Heb al verschillende pogingen tot fraude moeten verijdelen. Mensen die met verschillende mailadressen dubbel (en soms zelfs driedubbel stemmen). Checken van postadressen en ip-adressen wil nog wel eens helpen deze gevallen eruit te halen. In één geval was een stemmer zo dom om het berichtje waarin stond dat hij dit van plan was (bedoeld voor de boekverkoper in kwestie) naar mij te sturen.

*Niet frauduleus, maar wel oncontroleerbaar is het stemmen voor een ander. Ook die stemmen tellen niet mee. Heb dit weekend vele verzoeken gehad om te mogen stemmen voor familieleden die geen computer hebben. helaas is dat onmogelijk, want oncontroleerbaar. Daarom laat ik ook maar twee stemmen per postadres toe. Dus iedereen die kind, kleinkind, achterkleinkind, hond en/ of kat laat meestemmen heeft pech gehad. Het spijt me.
Meestal reageren mensen aardig op je als je uitlegt waarom het stemmen voor een ander of op een ander mailadres dan je eigen mailadres oncontroleerbaar is. Soms ook niet. 'Heeft u misschien zelf een vriendje die de verkiezing moet winnen?' kreeg ik als reactie. Ik zou zeggen: laten we het leuk houden.

*mijn 'vriendschapsbanden' met boekhandelaren
Tineke Carolus - Ken ik omdat ik met haar en een groot aantal anderen meer dan tien jaar geleden een schoolboek gemaakt heb: Goed Nederlands. Daarna uit het oog verloren. Ben nog nooit in haar boekhandel in Veendam geweest.
Arnold J. Berkman - De Slegte is wel een van mijn favoriete boekhandels. Je kunt er altijd prachtige (en ten onrechte afgedankte) boeken vinden. Arnold J. Berkman heeft ooit een paar boeken van mij gekocht die ik wegdeed. Verder ken ik hem niet.
Erik Kweksilber - Mooie zaak met een mooie geschiedenis: lees het nieuwste nummer van De Parelduiker. Onze uitgeverij heeft regelmatig presentaties in de winkel gehouden. Vooral bij Groningana. Erik Kweksilber is altijd zeer gastvrij.
Gelly Talsma - Ook hier heeft onze uitgeverij veel presentaties gehouden. Heb regelmatig schrijvers geïnterviewd in de winkel en verzorg er, samen met Aly Freie, de Leeskamer. Ken Gelly zo'n beetje vanaf mijn studententijd.
Toria Vinks-Stunnenberg - Ken ik alleen als zeer aardige en geïnteresseerde verkoper. Als ik een jeugdroman koop dan doe ik dat in de kinderboekenhandel.
Marike Prummel - In het begin van dit jaar heeft een week lang mijn portret in de winkel gestaan (zo rond de Poëziemarathon). Als uitgeverij hebben we in de winkel nog nooit iets gedaan.
Elles Rauwerdink - ken ik niet
Flora de Jong - ken ik niet, de winkel ook niet
Ilona Duits - Heb wel eens een avond met Doeke in een kraam van (toen nog) Scholtens Wristers gestaan. Daar heb ik haar leren kennen als een erg collegiale vrouw die vol lof kan spreken over andere boekhandelaren in de stad. Is wars van geroddel.
Eva de Vries - ken ik niet, de winkel ook niet
Nick ter Wal - ken ik als geïnteresseerde in de literatuur. Hij komt bovendien de Tzumredactie versterken.
Heeft het zin om de rij verder af te gaan? Misschien moet ik nog zeggen dat ik samen met Iemke Tijsma Nederlands gestudeerd heb? Dat ik dit jaar ook bij Boomker boeken in Haren twee schrijvers geïnterviewd heb en Marius van der Pas als uiterst correcte boekhandelaar heb leren kennen. Dat mijn favoriet absoluut niet gaat winnen. En dat ik met de meeste mensen op de lijst goed kan opschieten.
Het steekt toch als iemand je van partijdigheid beschuldigt.

*Wat ik nog steeds leuk vind is het positieve commentaar van klanten op de winkel van hun voorkeur of de boekverkoper die zij willen laten winnen. Daar ging het om bij deze verkiezing!

Geen opmerkingen: