Drie halen, één betalen, zou je kunnen zeggen van de ingenieus gecomponeerde roman Heiligschennis van Henk van der Ent. Stapje voor stapje betrekt hij de nietsvermoedende lezer in zijn literaire spel met de waarheid.
Van der Ent, die poëzie publiceert onder het pseudoniem Anton Ent en Marieke Jonkman, opent zijn derde roman met een Boekenweekgeschenk. Ronald Krijger, ooit voor de Libris Prijs genomineerd, is de schrijver.
Edith Koenders in de Volkskrant 28 december 2007
Van der Ent publiceerde Heiligschennis bij Uitgeverij kleine Uil en we waren lichtelijk bevreesd dat de CPNB stennis zou gaan schoppen, maar dat is gelukkig niet gebeurd.
Het eerste deel van het boek heeft inderdaad de lengte van een regulier Boekenweekgeschenk en wij hebben dat deel van de roman in een lichte grijstoon gezet om het te onderscheiden van de rest van de roman.
In de rest van de roman is de schrijver van het Boekenweekgeschenk aan het woord. Hij zegt op een gegeven ogenblik:
Ik wilde het boekenweekgeschenk naar het openingsverhaal noemen, maar het was de vraag of de CPNB met het scrabblewoord Huisvredebreuk akkoord ging. Het was een titel met negatieve associaties. Slecht voor de verkoop. En toch precies het woord dat ik bedoelde.
Wel een grappige alinea, want in werkelijkheid waren wij het die de titel afkeurden en ben ik bang dat ik het een 'scrabblewoord' heb genoemd.
Het was overigens niet de eerste keer dat het Boekenweekgeschenk verbonden kon worden met deze schrijver. Zijn vorige roman Per saldo kon gezien worden als een vervolg op dat prachtige geschenk De nacht der Girondijnen van J. Presser. De hoofdpersoon dat boek krijgt in Per saldo de kans om te reïncarneren. Met hem volgt de lezer een personage dat in Nederland rondloopt en steeds te maken krijgt met mensen die dat boek van Presser zo geweldig vinden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten