hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 18 april 2008

Kunstraad Groningen laat literatuur in de kou staan

Literatuur moet door de gemeente Groningen niet echt ondersteund worden, als het aan de kunstraad Groningen ligt tenminste. Gisteren is de Advies cultuurnota 2009-2012 aangeboden aan wethouder Dijkstra van de gemeente Groningen. Daarin geeft de raad advies over meerjarige subsidies aan instellingen, musea en groepen die zich met kunst bezig houden. Zo krijgt de fotomanifestatie Noorderlicht (het ene jaar in Groningen, het andere jaar in Leeuwarden) 74.000 euro toegekend als het advies van de Kunstraad tenminste wordt overgenomen.
- De jaarlijkse Poëziemarathon, die landelijke bekendheid heeft en waar in vele steden met enige jaloezie naar wordt gekeken, krijgt nul euro.
- Het festival Dichters in de Prinsentuin, een begrip in Nederland en Vlaanderen onder poëzieliefhebbers, krijgt nul euro.
- De nieuwe stichting Letter en Stad krijgt nul euro.
- De stichting Beeldlijn die de afgelopen jaren prachtige documentaires heeft gemaakt over Rutger Kopland en Gerrit Krol krijgt nul euro.
- Alleen het landelijke poëziefestival voor jongeren, Doe Maar Dicht Maar krijgt 22.500 euro. En dat is terecht.

Wie de adviezen bekijkt zou denken dat de Kunstraad behoorlijk negatief is, maar het tegendeel is waar: louter positieve woorden. (Klik op de plaatjes voor een vergroting)


De organisaties kunnen het wel met incidentele subsidies af. Zo'n festivalletje organiseer je op een achternamiddag en zo'n poëziemarathonnetje is ook een koud kunstje. In de praktijk betekent dat dus dat beide festivals georganiseerd worden door mensen die zich het vuur uit de sloffen lopen, veelal onderbetaald of niet betaald. En elk jaar moeten ze maar weer opnieuw afwachten of er geld beschikbaar is. Treurig advies.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat ik altijd zo gek vind bij die adviezen -afgezien van de positieve woorden en vervolgens doodleuk geen subsidie toekennen: het is veel of geen subsidie krijgen.

Hoeveel kregen deze festivals eigenlijk, Coen? En komt hun voortbestaan nu in gevaar?
Ach, kunnen ze later weer subidie krijgen voor een doorstart.

coen zei

Ik weet niet hoeveel ze elk jaar aan incidentele subsidie krijgen. Elk jaar net genoeg om niet te overlijden.
Juist met een structurele subsidie kun je ook de organisatoren een bijdrage geven waarop ze vast kunnen rekenen. Dit soort laagdrempelige festivals zijn vrij uniek. Heb je een keer cultuurspreiding, dan moet het weer op een koopje.

Anoniem zei

Ach, iedere vier jaar is er die verdeling en altijd is er veel meer gading dan krediet. Als je ieder initiatief zou subsidiëren als overheid, bleef er per initiatief heel weinig over.

Bijna niemand schijnt ook zo'n nota compleet te lezen. Daarom kon de vorige keer, zonder dat er een haan naar kraaide, de Hendrik de Vries-prijs worden afgeschaft. Het zou me helemaal niet verbazen als ook deze cultuurnota weer zo'n fijne adder onder het gras bevatte.

En verder is het ook nog zo, dat cultuursubsidies überhaupt voor scheve ogen zorgen. Zo hoorde ik laatst die Dick Heuvelman van het DvhN beweren dat het geld veel beter naar de sport kon gaan.

Nick ter Wal zei

Artistiek Bureau krijgt ook al nul euro, terwijl het hoofdkantoor in Groningen is gevestigd.

coen zei

@ gelkinghe: tenzij je meer subsidiegeld ter beschikking stelt natuurlijk.
Ik heb de adder trouwens nog niet ontdekt. (Ja, Theater te water moet maar ophouden te bestaan).
@ de directeur: uit betrouwbare bron weet ik dat het artistiek bureau helemaal geen subsidieaanvraag heeft ingediend.

Anoniem zei

@Gelkinghe: dat zegt Heuvelman wel vaker. Als hij het voor zeggen zou hebben dan zou morgen alle gesubsidieerde kunst worden afgeschaft.

Anoniem zei

Juist vanwege het enthousiasme en de (vrijwillige) inzet waarmee beide festivals/manifestaties altijd weer tot stand zijn gekomen, hebben zij het 'ze bedruipen zichzelf altijd wel weer'-predikaat gekregen, waar de Kunstraad weer dankbaar gebruik van maakt als excuus om ze niet structureel te ondersteunen.

Je zou haast - hoe schrijnend - geneigd zijn te zeggen: dan maar een paar jaar niet. Om een statement te maken.