hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 9 mei 2008

Rutger Kopland in de canon

Met een kanon is de Canon van Groningen gisteren gepresenteerd. Heb het nog niet gezien, maar volgens de berichtgeving is de Groningse canon een glossy met verhalen over gebeurtenissen uit de Groningse geschiedenis en veertig belangrijke personen. De enige schrijver waarvan ik tot nu toe weet dat hij in de canon staat is Rutger Kopland.
Zie hier de bruisende presentatie met het kanon bij de canon en dan de diepteinterviews met een dolenthousiaste samensteller.

Van de 'Groninger boegbeelden' heb ik tot nu toe kunnen traceren: Hendrik de Cock, Otto Eerelman, Samuel van Houten, Jozef Israëls, Aletta Jacobs, Cornelis Jetses, J.C. Kapteyn, Rutger Kopland, Liudger, Sicco Mansholt, Wubbo Ockels, Wilhelmus Schortinghuis, Abel Tasman, Marianne Timmer, Anthony Winkler Prins, Frits Zernike.

Zou Kopland de enige schrijver zijn? In het canoniserende standaardwerk van Herman Sandman dat volgende week komt Kopland ver na Bart FM Droog en Hendrik de Vries voor op de lijst meestgenoemde literatoren. Maar wel weer veel meer dan Peter Middendorp die helemaal is overgeslagen.

Aanvulling: Op de website van Anton Scheepstra inmiddels gezien dat er meer literatoren te vinden zijn in de glossy: Emo, Rudolphus Agricola, Hendrik de Vries, Rutger Kopland en Gerrit Krol.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Gerrit Krol staat er ook in.

glas

Anoniem zei

Ik werd vandaag ernstig berispt vanwege het feit dat WFH er niet in voorkomt. Die had hier zijn grootste werken geschreven, sprak de fan.

coen zei

Klopt wel een beetje en toen hij in Parijs zat schreef hij toch ook verdomd aardig over Groningen. Zelfs toen hij in Brussel zat schreef hij nog over Groningen. Alleen al om hem posthuum te pesten was het leuk geweest om van hem een belangrijke Groninger te maken.