Victorie, dat is een mooie titel, dacht ik. Maar net als bij de titel Sing Sing, die al eerder was gebruikt door Gerrit Komrij (zie hier) is Victorie niet enig in zijn soort.
Zowel Dirk Ayelt Kooiman als Simone van der Vlugt en Theo Hoogstraten hebben de titel de afgelopen 10 jaar al gebruikt.
Als je verder gaat zoeken bij Google vind je vooral in Amerika nogal wat Victory-titels. Meestal in combinatie met andere woorden en meestal zijn het militaire, politieke of geneeskundige victory's. Alhoewel ik wel twee dichtbundels vond en een comic-serie die louter Victory heten.
En al koekelend kwam ik ook nog de 'Victory Book Campaign' tegen die er in de Tweede Wereldoorlog voor zorgde dat militairen goede boeken te lezen kregen. Lijkt me ook wel een goed idee voor onze landmacht. En welk boek met welke titel zouden ze nu het beste kunnen geven?
7 opmerkingen:
Ik denk dat je een sterk plichtsbesef heb en een goede discipline, Coen.
Voor mensen als jij ligt de overwinning om de hoek van de straat!
(Het is allemaal bij Alkmaar begonnen!)
Het is een krachtige titel, die - logischerwijze bijna - veel gebruikt werd in tijden van ellende. De moraal word mooi opgehouden met victorie-campagnes. Ben benieuwd hoe het met uw boek zit.
De stofjas roept, bij de nazit, dat zowel J. Greshoff als Victor Vroomkoning een bundel Oud zeer op hun naam hebben staan. Dan schreef Harlan Coben nog een thriller over de speurtocht naar een verdwenen beenmergdonor (!) onder dezelfde noemer.
Herman van Ravenswaaij: Verzet, verraad en victorie
K. Norel: Verzet en victorie
Piet van As: Van Texel begon de victorie
Koos van Doorne: De eerste victorie
A.H. Swaving: Geen ontijdig victorie-gekraai...
Heb je (serieus) overwogen om het boek een andere titel te geven toen je erachter kwam dat al meer boeken VICTORIE heten?
@ Erik: nu eerst maar de boekwinkels in Alkmaar.
@ Maarten: dankzij mijn boek wordt de moraal van iedereen opgevijzeld.
@ de directeur: moet je eens kijken naar De val.
@ de loopjongen: die combinaties tellen niet echt (ik ken ook maar één schrijver; uit welke krochten komen die anderen?
@ Ted: nee niet echt, het was mijn werktitel en omdat ik zei dat de titel recent nog gebruikt was, hebben we nog wel geprobeerd iets anders te bedenken, maar er is nooit een echt alternatief gekomen. De werktitel werd toen vrij automatisch de echte titel. Het bijt elkaar ook niet.
Er zijn erg veel boeken met dezelfde titels. Op zich helemaal geen probleem. Je komt er in de boekhandel altijd wel uit met de klant; hij of zij weet meestal wel de achternaam van de schrijver ['Ik dacht Peppelenborg of Peppelenbosch'] of het genre.
Wat wél erg is, zijn dezelfde omslagen. De laatste tijd zie je steeds vaker, dat bepaalde omslagfoto's opnieuw worden gebruikt. Dat vind ik echt belachelijk. Het omslag moet uniek zijn en deze moet niet een paar jaar later voor een ander boek worden gebruikt.
Een reactie posten