hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 8 juni 2008

Martin Ros: de hoogtepunten van 7 juni


Renate huppelepup en andere grootheden passeren de revue in de boekenrubriek van Martin Ros op radio Selexyz. Met deze week extra aandacht voor vulva's

Jan Cremer - Ik, Jan Cremer 3
- In 1964, ik herinner het me nog goed, toen werkte ik nota bene bij het Vrije Volk, ook een krant die opgeheven is weet je. Socialisten hebben niks meer, ze hebben alles opgeheven. Zijn er nog socialisten? Zijn er nog arbeiders eigenlijk? Kom ik ook nooit tegen. Gaan met vakantie naar Malta, weet je wel. Waar wij nooit heen kunnen, gaan die arbeiders heen.
- Hij (Jan Cremer) heeft alles bereikt, wat ik niet heb bereikt.
- Daar gaat ie dus een paar jaar mee door Amerika, om reclame te maken voor dat boek. Ontmoet daar iedereen. Ontmoet daar ook ontzettend veel vrouwen die allemaal op ongelooflijke wijze plat gaan voor hem. Ik moet je zeggen dat nu in 2008 na lezing en vergelijking met 1964: ja, denk je: is dat wel zo? Je kan echt elke Amerikaanse vrouw plat krijgen. Ze doen alles voor je, ze hebben enorme vulva's, noem maar op. Ja, ik zeg het maar ronduit voor diegenen die dat afschrikt, die moeten dat boek niet kopen.
- Jayne Mansfield was eigenlijk het alternatief voor Marilyn Monroe, die begon langzamerhand dood te gaan en grote force (?) was daar af, kwam een ander soort meiden naar voren die nu ook in die moderne films optreden. Die grote hype van die vrouwen met die enorme borsten en die geweldige vulva's en noem maar op. En die ook konden acteren, want dat kon Jayne Mansfield. Dat hield op. Zij sloot dat eigenlijk af.
- Toch heeft hij haar, terwijl hij over die andere vrouw, Ava Gardner, die de, ja, grootste vulva heeft van heel Amerika. Selexyzpresentator: U bent een kenner, meneer Ros.
- Dat ie bevriend was met Bob Dylan! Nou kijk 'ns hier, sorry, wat je ook van hem vindt, dat is een enorme zanger. Ik word koud van die liederen van hem.


Tomas Ross - De marionet
- Selexyzpresentator: Is dat familie? Een man met een goede naam, alleen heeft hij twee essen, daarom is hij beroemd, ik ben maar een man met één es.
- Pim biologeerde heel Nederland, weet je dat nog? Vlak voordat hij stierf, vermoord werd, telde men dat hij de grootste partij zou worden. Hij zei ook: Ik kom in het Witte Huis terecht of eh in het Selexyzpresentator: Catshuis in het Catshuis terecht. Hij had veel aanhang bij vrouwen, die misschien dadelijk op die andere snurker gaan stemmen over twee jaar.
- (Het gaat over een tweede aanslag die op Pim Fortuyn zou zijn gepleegd, als hij nog was blijven leven.) Dat zijn gewoon misdadigers. Selexyzpresentator: Die hebben gewoon criminele belangen? criminele belangen! En die worden gevoed vooral uit Curacao, u weet dat het een slechte wereld is, die Antillen. Er wonen een heleboel aardige vrouwen, maar er wonen ook een heleboel slechte mannen.


VN-detective- en thrillergids
- Er is ook een hype in, hè? Vooral die deftige vrouwen met die koffertjes en met die eh lekker thee drinken 's middags, die kopen die boeken. Hoe erger hoe beter.
Selexyzpresentator: De literaire thrillers, die heb je ook. Dat zijn literaire schrijvers. Selexyzpresentator: Nicci French bijvoorbeeld, dat hele genre heb je ook nog. Ja, maar die doen het met z'n tweeën. Die maken er drie per jaar, dat vind ik alweer veel te veel hè. Dat is dus het afkluiven van de eh [hoestje]. Dan moet je weten, want in Nederland zijn oh. Lydia Rood doet dat. Selexyzpresentator: Simone van der Vlugt enne. Die heeft nou net weer eh. Die vrouwen, dat is weer een apart ... aspect, dat de vrouwen, die vroeger niet konden schrijven zoals dat heette, zich nu hier op hebben gestort hè. En al die dingen die vroeger alleen maar Anna Blaman of Jan Wolkers, dus het hele erge, staat nu bij hun.
- Er staat bijvoorbeeld een stuk een stukje in met die schrijfster, hoe heet ze: Renate huppelepup. Selexyzpresentator: Renate Dorrestein? Ja, Renate Dorrestein!
- Van Dorrestein kan ik wel wat waarderen. Maar het is geen eersteklas schrijfster, maar ze heeft het in het buitenland heel ver gebracht.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een service: de hele zaterdag bezig met andere zaken en toch weer een aflevering over de voortschrijdende hersenverkalking van Martin Ros. Eigenlijk moet die arme man tegen zichzelf beschermd moeten worden, maar het blijft fascinerend om te lezen (ernaar luisteren kan ik niet meer opbrengen).