Laat ik beginnen met een kleine klacht voordat we aan de literaire kant van gent beginnen: er is geen goede reisgids over Gent in het Nederlands verkrijgbaar. Meestal wordt Gent in een paar bladzijden behandeld: een stadje dat je erbij kunt doen als je toch in Brussel of Antwerpen bent. In Gent zelf ook niets te krijgen, behalve heel lelijke stadsgidsen met sterk verouderde foto's en fotobijschriften die voor uitleg moeten doorgaan. Voor de lezer/reiziger die iets meer wil is er niets. Een gat in de markt, kortom. Als Uitgeverij kleine Uil in Gent gevestigd was, waren we morgen gestart met zo'n boek.
Gent kent ook mooie dingen. Het poëziecentrum (waarvan het winkeltje me wel een beetje tegenviel) en de poëzie in de open ruimte, waarover de man van de toeristeninformatie met moeite een folder kon opdiepen (gratis, dat wel).
Door gansch Gent duiken poëtische teksten op die het Anton Pieck-gehalte van de stad gelukkig wat doorbreken. Zo zie je zomaar Paul van Ostayen in de kademuur.
Of zomaar op een bordje dat in het water is geplant en dat je alleen kunt lezen in een rondvaartboot. Maar ja je ziet wel meer dingen alleen in een rondvaartboot: plassende mannen aan de waterkant bijvoorbeeld.
De beste boekhandel is ongetwijfeld Het Paard van Troje. Een vriendelijke en mooie meneer (op deze foto de meest linkse) hielp me bij het zoeken naar een boek van een Gentse schrijver (over Gent). Uiteindelijk vonden we een dagboek van Cyriel Buysse. Een dag eerder had ik hetzelfde geprobeerd bij de Standaard Boekhandel, maar daar keken ze me raar aan en zeiden ze dat Gent alleen in thrillers voorkomt.
Bij De Slegte in Gent kon ik ook nog wat vinden (van Eriek Verpale en Henri van Daele), maar daar werkte zo'n tirannieke bedrijfsleider die de bleke, maar uiterst aardige winkelmeisjes continu achter de broek aan zat. Het kan dus ook geen kwaad om een keer een boek te maken over literair Gent, zodat iedereen weet wat de stad te bieden heeft. En ja: Herman Brusselmans heeft over Gent geschreven en nee, dank u.
7 opmerkingen:
Er bestaat een literaire reisgids voor Gent (en omstreken). In de jaren tachtig verschenen er vijf literaire reigidsen voor Vlaanderen onder redactie van Wim Hazeu bij uitgeveij Hadewijch. Het deel over Oost-Vlaanderen, met veel aandacht voor Gent, werd geschreven door Ada Deprez.
Zie ook http://www.literair.gent.be
En qua beste boekhandels: Limerick zit op 1 minuut slenteren van Sint-Pietersstation. Walry, met koffiehoek en boekpresentaties, zit buiten het centrum. En antiquariaat De Blinde Reiziger heeft een mooi aanbod van kwaliteitsliteratuur, filosofie en kunst, niet ver van het Gravensteen. Copyright is een pijnlijk verrukkelijke kunstboekhandel in het verlengde van de straat waarin Slegte en Paard van Troje zitten, en vlakbij zit ook een Engelstalig tweedehandsboekenhol.
Gent speelt natuurlijk ook een rol in het werk van Hugo Claus, en in dat van de eeuwig officieuze stadsdichter Coenraed De Waele, en vergeet de Franstalige schrijvers uit de negentiende eeuw niet, maar inderdaad, lees er best de literaire reisgids op na.
@ stofjas: ben ik niet tegengekomen. Er schijnt ook een mooi boek te zijn in die Oog in 't zeil-reeks, maar die was ook nergens meer te krijgen. Ga je nu naar de boekhandel dan is er niets dan ordinaire meuk te vinden (het gent vriendinnen boek en zo).
@ eva cox: die site heb ik van tevoren bekeken en die is erg handig, maar ik wil met een boek rondlopen niet met printjes van een site. En gelukkig zijn er nog meer goede boekhandels te vinden in Gent: ik was er te kort om een goed beeld te krijgen van de boekhandels. Vond alleen Het paard van Troje een uitmuntend voorbeeld van hoe een eigenzinnige boekhandel met eigen smoel eruit hoort te zien. In Groningen vind je zo'n boekhandel alleen nog maar in het klein (Godert Walter), voor de rest is alles hier gaan behoren tot een keten.
En nog een voordeel van Vlaanderen: je kunt dus én een goede boekhandel hebben én korting geven op de boeken!
En kan er dan ook meteen een boekje/site komen met culinaire tips, gemaakt door mensen met smaak?
@cox Misschien toch ook even De Kaft (Kortrijksepoortstraat), FNAC (goed qua literatuur) signaleren en de Oxfamboekhandel.
Coenraad de Waele: officieuze stadsdichter? Dat lijkt me schromelijk overdreven. Die man dicht niet meer.
@stofjas: die literaire reisgidsen van Deprez en co zijn nogal slordig
@coen: Ik stelde dat Oog -in t Zeildeel samen waarover sprake, met 20 essays en een literaire wandeling door Gent, samen met Marco Daane. Het boek is verschenen in 2000 en inderdaad uitverkocht. Het bevat ook (speciaal geschreven) teksten van Verpale en Roobjee. Zie hier voor meer info:
http://www.cosmox.nl/bestel/gent-de-dubbelzinnige-9789076314273
en
http://www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekId=67768
Dirk Leyman
@ Dirk Leyman: wat jammer dat het boek niet meer herdrukt wordt. Kan dat niet (aangevuld en geactualiseerd) alsnog gebeuren? Ik teken alvast in voor twee exemplaren.
En de 'Gids voor oud Gent' dan ?
Uitstekend werk van Guido Deseyn met 8 wandelingen, mooi geillustreerd en uitgegeven bij de Standaard.
Een reactie posten