Vroeger was ik docent. Als je de baas van een klas werd, dan werd je mentor. Toen kwam er een onderwijsvernieuwing op gang die ervoor zorgde dat je als docent zelf niets meer hoefde te kunnen en te weten, zodat je 'flexibel' ingezet kon worden, daar waar men je nodig had. Het heette competentiegericht leren en die invulling van het onderwijs heeft het complete onderwijssysteem bijna te gronde gericht. Wij op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) gaan daar vrolijk mee door. Bij dat competentiegericht leren hoorde een tutor. Wat die tutor precies deed is nooit helemaal duidelijk geworden, maar inmiddels is het woord weer afgeschaft: sinds vorige week zijn wij leerloopbaanbegeleiders. Bij Scrabble al snel goed voor drie keer woordwaarde, maar in de praktijk toch een woord van niks. Alleen al dat 'begeleider'. Volgens mij zou het onderwijs in Nederland weer behoorlijk opknappen vanaf het moment dat de man voor de klas meester genoemd zou worden.
5 opmerkingen:
Het wordt een spannende opleiding. LLBB`er, want er hoort natuurlijk een afkorting bij.
Join the club Coen. Op onze afdeling heet zo iemand een SLB-er (studieloopbaanbegeleider). Je kunt je natuurlijk altijd nog opwerken tot ELO (excellente leerarrangementenontwikkelaar).
@ Simon: oh misschien heb ik me wel vergist. Dat ELO bestaat toch niet echt hoop ik?
Zou me niet verbazen. 'Excellent' is het nieuwe buzzword in HBO-land en aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen is onlangs een lector ' ontwerpen van innovatieve leerarrangementen' benoemd.
En wat dacht je van coach! Er is zelfs eens geroepen dat we geen docenten maar coaches zijn.
Als de nieuwe bruggers weer op school zijn, vind ik vaak vertederend klinken als ze je de eerste weken nog meester noemen. Ze worden een beetje volwassen als ze je leraar gaan noemen. Dat vind ik op het VO nog het beste alternatief.
Een reactie posten