hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 7 oktober 2008

NHL: een fijne werkplek (4) een fijne werkvlek


Sinds ik blogjes over de NHL schrijf doet mijn werkgever er alles aan om mij genoeg informatie te geven om de blogjes te vullen. Laten we het eens hebben over de nieuwbouw van de NHL, je weet wel van die 34 miljoen overschrijding. Daarover kregen we gisteren een mail van Willem Smink en Diane (10.000 euro bonus) Keizer.
Enkele jaren geleden was al besloten om alle docenten in de toekomst hun kamer te ontnemen. In plaats daarvan zouden we flexplekken krijgen. Dat komt erop neer dat je maar ergens in het gebouw gaat zitten met je laptopje. Gemor alom natuurlijk: bedenk de argumenten zelf maar.
Daarom werd in het voorjaar een suggestieve enquête gehouden door Advies- en ingenieursbureau DHN met vragen die allemaal in één richting wezen. Je moest antwoorden hoe lang je werkelijk achter het bureau zat, hoeveel uren je lesgaf, hoe vaak je aanwezig was, hoe vaak je overlegde met collega's etc. etc. en uiteindelijk zat je zo vol schaamte over die luttele minuten dat je achter je bureau zat op je kamertje dat je haast zou smeken om een flexplek. En ja hoor: dat was ook een van de globale conclusies van het bureau: 'Werkpatronen vormen echter een goede basis voor activiteitgerelateerde werkplekken voor onderwijzende, leidinggevende en adviserende werknemers' Benieuwd hoeveel euro's het bureau heeft gevangen voor deze conclusies die precies aansluiten bij het beleid.
En zo kon men de 'Uitgangpunten [sic] nieuwe werkomgeving' beschrijven. En schrik niet: we krijgen een werkplek in onze eigen werkvlek. Ik citeer even precies wat er staat, inclusief alle spel- en stijlfouten en hemeltergende constructies.
Uitgangpunten nieuwe werkomgeving

- In ons nieuwe gebouw aan de Rengerslaan gaan we activiteit gerelateerd werken. Activiteit gerelateerd werken is werken in een werkomgeving die afgestemd is op de werkprocessen en optimaal is gefaciliteerd. Iedere medewerker kan binnen zijn vlek (het gebied waar jouw afdeling/opleiding werkt) gebruik maken van de verschillende werkplekken, die aansluiten bij de activiteit die hij/zij uitvoert.

- Iedereen maakt gebruik van het hele gebouw en hanteert het principe ‘alles is van iedereen’. Dit betekent dat je gebruik kunt maken van alle ruimtes en voorzieningen. Het betekent niet dat je elke dag in een heel ander gedeelte van het gebouw werkt. In principe heeft elke afdeling/opleiding zijn eigen vlek (gebied waar jouw afdeling/opleiding werkplekken heeft)
- Er worden geen aparte werkplekken gefaciliteerd voor externe docenten. Binnen het gehele gebouw is voor externe docenten wireless internet aanwezig en ruimte om met een laptop en telefoon te werken.

- Stilte werkplekken en breakoutrooms zijn geen werkplekken, maar dienen als uitwijk van het concept. Op het moment dat je geconcentreerd wilt werken of even kort overleg wilt voeren kun je gebruik maken van deze ruimten. Het is een aanvulling op de werkplekken.

Geruststellend is dat onze leidinggevenden binnenkort ook in hun eigen vlek moeten gaan zitten. Ik neem immers aan dat ze geen uitzonderingspositie voor zichzelf hebben gecreëerd. En als we ons de memorabele blog van Willem Smink herinneren over 'een dag uit het leven van de voorzitter', dan zien we dat onze flexibele voorzitter geen enkel moment achter zijn bureau zit. Als hij straks maar niet op mijn vlek gaat zitten.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Het voordeel van het feit dat je geen vaste werkplek op je werk hebt, is dat je belastingtechnisch je werkruimte thuis kunt opvoeren als aftrekpost of beroepskosten, lijkt me zo.

coen zei

Ik werk aan de eettafel en voor de rest heb ik alleen breakoutrooms in mijn huis.

Anoniem zei

Werkvlekken... alsjeblieft! Wat een infantiel geleuter. Je krijgt toch jeuk bij dat soort woorden? Dit soort ballenbaktaal moet uit het onderwijs verbannen worden. Ik werk in het 'zorghokje'. verontrustend, nietwaar?

Anoniem zei

Vlek op vlek.

Anoniem zei

Even een vlekje wegwerken in de breakoutroom.