Hieronder volgt het gerecht (eigenlijk nog van de moeder van Alfred, dus authentiek!).
500 gram zelfrijzend bakmeel, twee zakjes bakpoeder, 125 gram rozijnen, 125 gram krenten, stuk of wat gesneden, gewelde abrikozen. Het laatste heb ik op gevoel toegevoegd.
Verder nog een beetje zout en een beste eetlepel stroop. Dit meng je met 4 of 5 eieren. Verder aanmengen met melk. Ook dit is een kwestie van op gevoel.
Pofferttrommel invetten, mengsel erin en dan in een pan met water aan de kook brengen. Zacht zetten en 2 uur laten garen.
Je dient de plakken op met gesmolten boter en bruine basterdsuiker. Als extra ingrediënt kun je ook cashewnoten toevoegen.
6 opmerkingen:
Is het Gronings? Mijn moeder maakte het ook altijd en zij komt niet uit Groningen. Mijn vader ook niet. Zij deed er nog gesmolten boter en gesmolten stroop overheen.
@ Marjan: dat van die gesmolten boter staat eronder. Stroop zit er in, maar ik kan me voorstellen dat stroop eroverheen ook lekker is. (En volgens de internetbronnen is het Gronings.)
Mijn vorige vriendin, net als de huidige Verloofde een geboren Groningse (blijkbaar heb ik iets met dat vrouwvolk), maakte ook wel eens poffert. Dat werd dan opgediend met warme custard- of griesmeelvla; één van de twee, ik weet niet meer welke. Heerlijk vond ik het.
Voordat ze het mij de eerste keer ging bereiden vroeg ze; 'Lust je poffert?
'Wat is dat,' vroeg ik, 'een heel groot poffertje?'
Ze vond me toen weer even heel erg lief.
Karel
Uit mijn jeugd herinner ik me een heel andere poffert. Het was een soort broodversie van de beschuit die ik at bij mijn oma van vaderskant. Erg lekker met bona en hagelslag.
Goeds,
Tsead
De plaats De Poffert is inderdaad genoemd naar het gerecht de poffert. Eertijds had je drie herbergen na elkaar aan het Hoendiep als je met de trekschuit uit Friesland kwam: De Poffert dus, de Pannekoek en de Meelbuil.
Ik hoop niet dat een meelbuil ook een gerecht is.
Een reactie posten