hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 2 februari 2009

Nieuwe boeken dit voorjaar

Tijd voor ons halfjaarlijkse onderzoek naar de sites van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Vandaag is Vers voor de pers: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten en tijdschriften en opnieuw stellen we de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren?

Ambo/Anthos: Site is eindelijk verbeterd. Er is zelfs een onderdeel verwacht te vinden en de PDF van de catalogus staat hier. Stine Jensen debuteert met de roman Dokter Jazz.

Atlas: Uitstekende site. De catalogi (drie) zijn niet downloadbaar, maar online is er een handige opsomming gemaakt van nieuwe titels. Een nieuwe Willem Melchior staat op het programma.

Arbeiderspers: Mijn eigen uitgeverij is niet zo goed in dit soort dingen. Ze vergeten niet alleen boeken in te sturen voor prijzen, en helaas is ook de zomercatalogus (gelukkig staat daar mijn eigen roman in) nog steeds de meest recente catalogus die ik kan vinden. Ook bij 'Nieuws' is niets te vinden, helaas.

Arena: een opsomming van boeken die verwacht worden. Geen verrassingen wat mij betreft.

Augustus: Een handige pagina met te verschijnen boeken. Ziet er verzorgd uit. Nieuwe boeken van Armando en Anton Valens.

Bert Bakker: Eindelijk een nieuwe site, samen met Prometheus. het werd tijd. Een handig doorbladerbaar boekje op de site.

Bezige Bij: Slechts 14 pdf-files met aankondigingen, waaronder ook de catalogoi van Cargo en Thomas Rap. Nieuwe verhalen van Cees Nooteboom en Kees van Kooten. Jan-Willem Anker met liefdeslyriek. Voor de rest veel bloemlezingen en samengestelde boekjes van dode Bij-auteurs.

Contact: Gelukkig is de site van Contact weer uptodate. De jaarlijkse nieuwe roman van Renate Dorrestein staat aangekondigd.

Cossee: Wie op 'De boeken' klikt, krijgt in één oogopslag de voorjaarsaanbieding. Gerbrand Bakker komt met Ezel, schaap en tureluur een boek dat hopelijk niet verdwaalt in de Boekenweekhausse.

Foreign Media Books: Voor al uw chicklit.

De Geus: Heb vijf minuten gezocht, maar een catalogus kon ik niet vinden. Na enige hulp van een lezer: bij topboeken kun je op 'Wordt verwacht' klikken en dan staan er 10 nieuwe boeken in de aanbieding.

Holland: Uitgeverij van de Windroos-reeks. De najaarscatalogus uit 2008 staat nog steeds prominent op de voorpagina.

Lebowski je moet even zoeken op de voorpagina maar dan vind je toch wat brochures: alleen crime. Geen literatuur dit voorjaar.

Nijgh & Van Ditmar: Handige bladercatalogus. Erik-Jan Harmens maakt een bloelezing over dichters uit de jaren nul. Verder veel Nijgh & Van Ditmar-kermisboeken.

Nieuw Amsterdam: Bij berichten voor de boekhandel vind je nog steeds een pdf van de zomeraanbieding 2008! Najaarscatalogi worden genoemd, maar zijn nog niet aanklikbaar. Het voorjaar van 2009 wordt niet eens genoemd. Hallo, wakker worden.

Van Oorschot: Tussen de nieuwsberichten een opsomming avn wat verschijnt in het voorjaar. Meest interessante lijkt me de briefwisseling tussen Van oorschot en Vasalis.

Passage: Bij 'verwacht' de titels van het voorjaar. De nieuwe dichtbundel van Diana Ozon en de nieuwe roman van Lupko Ellen!

Podium: Er staat: 'Weten wat Uitgeverij Podium dit najaar nog meer brengt? Klik hier voor een pdf van de najaarscatalogus 2009.' Maar de voorjaarscatalogus komt gelukkig tevoorschijn. De verzamelde Utrechtse gedichten van Ingmar Heytze staan op het programma.

Prometheus: Net als bij Bert Bakker een flipboekje. Grootste verrassing: de verzamelde columns van Filemon Wesselink getiteld Voor de vrouwtjes.

Querido: Nieuwe site: heeft wel een rubriek 'recent verschenen' (met inmiddels uitgegeven boeken), maar een catalogus kan ik na al die jaren nog steeds niet vinden.

Uitgeverij kleine Uil: Uitgeverij waar ik bij betrokken ben. Pdf-file van nieuwe uitgaven.

Veen: Heeft een makkelijke site. Kijk bij de rubriek 'verwacht'. Daar vind je een link naar een pagina vol verwachte boeken. Hans van der Heijde maakt zijn romandebuut (400 bladzijden) met De Republyk.

Wereldbibliotheek: de site heeft wel een tabblaadje met 'catalogus', maar je krijgt dan slechts de fondslijst. Nergens aankondigingen van nieuwe boeken.

Peilmoment was 2 februari.
Eerder verschenen op Literair Nederland.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind dat je de site van De Geus toch echt te kort doet.

Een vlotte gallerij met boeken, frisse opmaak en duidelijk menu. En als je in het menu naar topboeken->verwacht gaat, kun je klikken op een volledige lijst. Een catalogus kan ik niet vinden maar wel een alfabetisch overzicht van de schrijvers in het fonds.

coen zei

Je hebt gelijk: heb de tekst aangepast. Fris en vlot wil ik de site echter niet noemen, wel druk en onoverzichtelijk.