hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 7 maart 2009

Niet de eerste de beste

Mijn moeder belde met de mededeling dat ik op de voorpagina van de Stentor stond (regio Salland). Eindelijk een recensie van Victorie, dacht ik, maar nee hoor. 'Winnend gedicht Solinger gekraakt' was de kop. Op dit blog had ik het gedicht waarmee Benne Solinger dorpsdichter van Raalte werd 'hemeltergend' genoemd. Het gedicht met filmpje is hier na te lezen en te kijken.
Onlangs kreeg ik een mail van Solinger waarin hij mij vroeg waarom ik zijn gedicht 'hemeltergend' vond. Omdat hij er wel recht op had dat ik na zo'n hard oordeel mijn mening zou toelichten en omdat mijn moeder had gezegd dat het een vriendelijke man was, heb ik een uurtje close-reading toegepast op het gedicht en zo'n dertig opmerking over het gedicht gemaakt. Solinger reageerde niet gekwetst, maar juist aardig.
Het bericht in de Stentor eindigt:
Peppelenbos heeft het winnende gedicht van Solinger - op verzoek van Solinger zelf - geanalyseerd. Oubollig, clichématig, gruwelijk lelijk en modieus taalgebruik, verfoeilijk chauvinisme en rijmdwang zijn een paar 'pijnpunten'. Solinger is blij met de kritiek. ,,Hier kan ik van leren.''

Hoe zou zo'n bericht nu in de krant komen? Hier kan men overigens het eerste gedicht van de dorpsdichter in functie lezen, over de jonge filmer Lars Henning. Alvast een fragment uit het gedicht:
Beste Lars, we gaan nu kijken!
Naar je speelfilm nummer twee.
Gaan genieten van de sterren,
met jouw verhaal op de tv.

Geen opmerkingen: