hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 26 juni 2009

E. Laurillard


Antiquariaat Fokas Holthuis uit Den Haag wil zo weinig mogelijk boeken verkopen. Daarom hebben ze een site gebouwd zonder zoekfunctie met externe zoekfunctie. Er is ook geen overzicht te vinden van alles wat ze hebben, dus een beetje digitaal door de collectie bladeren is er niet bij. Wil je toch ooit een boek in je bezit krijgen dan moet je je aanmelden voor de nieuwsbrief en met een beetje geluk ben je dan de eerste die reageert.
In Nieuwsbrief 310 stonden de volgende nummers:
27. LAURILLARD, E. Ernstig en los. Gedichten. Geïllustreerd door Alfaro. Rotterdam, D. Bolle, [1890]. Linnen. (4), 232 p. Met versierde pagina's en kleine tekeningen tussen de tekst. 4e druk. Naam op schutblad, verder fraai exemplaar.
€ 9
* Grijs linnen met goud-, zwart- en blindstempeling.

28. LAURILLARD, E. Laatbloeiers. Opstellen en dichten. Schoonhoven, S. & W.N. van Nooten, 1904. Linnen. (8), 160 p. 1e druk.
€ 15
* Mooi botanisch bandontwerp, niet in Braches. Het monogram op de rug is ons niet bekend.

29. LAURILLARD, E. De Marsch der Menschheid. Met 45 illustratiën van G.J. Bos. Amsterdam, D.B. Centen, 1897. 25 x 19 cm. Origineel slap linnen met afgeronde hoeken. 32 p. 1e druk. Heel lichte slijtage, wat roest.
€ 8
* Vroom gedicht, met bijbelplaatjes geïllustreerd.

30. LAURILLARD, E. Een rozenruiker. Negental dichten. Rotterdam, D. Bolle, [1892]. Linnen. 112 p. 1e druk. Hier en daar wat roest, maar een aantrekkelijk boekje.
€ 9
* Grijs linnen met goud-, zwart- en blindstempeling. Alle gedichten hebben een rozen-thema.

Je hoeft er niet meer achteraan, want ik heb ze nu. De domineedichter, bekend van Een vers dat als een nachtkaars uitgaat, schreef of hele flauwe poëzie of heel stichtelijke poëzie.

In een van de bundels zat ook een los vel waarop een gedicht in handsschrift staat (zo zijn ze dan ook weer bij dit antiquariaat). Het zou mooi zijn als dit het echte handschrift was van Laurillard. Maar misschien is het gewoon van iemand die mooi kon schrijven. Hoe kom ik nu te weten hoe Laurillard schreef, zodat ik de handschriften kan vergelijken? Misschien hebben ze bij Fokas Holthuis wel een echt handschrift van Laurillard. Maar hoe kunnen we dat vinden?


(klik op de foto's voor vergrotingen)

8 opmerkingen:

Nick ter Wal zei

'Antiquariaat Fokas Holthuis uit Den Haag wil zo weinig mogelijk boeken verkopen. Daarom hebben ze een site gebouwd zonder zoekfunctie.'

Dat eerste is niet waar, hoor. En die zoekfunctie zie je meteen als je de site betreedt onder de knop: 'zoek in de boeken van Antiquariaat Fokas Holthuis'.

Nick ter Wal zei

Nee, we hebben geen handschrift van Laurillard in huis. Anders hadden we die twee epistels wel even naast elkaar gelegd.

Gelkinghe zei

Laurillard was van 1854 tot 1857 predikant van Santpoort, een eenmansgemeente. In zulke gemeentes hielden predikanten zelf het kerkeraadsprothocol etc. bij. Het handschrift dat daarin voorkomt, kan je dus vergelijken met het handschrift in je bezit.

Helaas moet je eerst het archief van die gemeente zien op te snorren. Wellicht ligt het nog ter plaatse, want archieven.nl geeft het niet.

Maar de KB of de UB Leiden beschikken misschien ook wel over handschriften van L.

coen zei

@ de Directeur: heb al een lichte aanpassing gemaakt.

coen zei

@ Gelkinghe: dank voor de informatie, maar ik ga nog maar even niet op bezoek. Tot die tijd kan ik een illusie in stand houden.

Anoniem zei

Beste Coen,

Sorry maar ik moet je teleurstellen. Het handschrift van Laurillard is niet hetzelfde als het handschrift op je blog.
Er bevindt zich een briefje van L. in het archief van de NH Kerkvoogdij in het Regionaal archief te Leiden, archiefnummer 1063. Laurillard had een bijzonder mooi en krullerig handschrift.
Gefeliciteerd echter met de aankoop van deze bundels.

Anoniem zei

Beste Coen,

Helaas, ik moet je teleurstellen.
Het handschrift op je blog is niet dat van Laurillard.
Er bevindt zich een briefje van hem in het NH Kerkvoogdij-archief in het Regionaal archief te Leiden, inventaris nr. 1063.
Hij had een prachtig zwierig en krullerig handschrift.
Gefeliciteerd echter de aankoop van de dichtbundels.
Succes ermee.

coen zei

Beste anoniem,
Dank voor deze (toch ietwat teleurstellende) reactie.