woensdag 10 juni 2009
Top 10 Nederlandse literatuur - week 24
Te weinig literaire boeken in de top 60 van de CPNB om een literaire top 10 te kunnen maken. Raar ook dat Gerbrand Bakker nog niet in de top 60 staat, terwijl de roman al anderhalve week uit is. Hoe betrouwbaar is die top 60 eigenlijk?
De CPNB publiceert elke week een top 60 van best verkochte boeken. Alle titels staan door elkaar (non-fictie, fictie, Nederlands, vertaald, crimi, literatuur). Daarom de literaire top 10 van best verkopende Nederlandse titels (die ik tot de literatuur reken). Tussen haakjes de stand vorige week, tussen haakjes na de titel de stand op de Bestsellerlijst van de CPNB.
1 (1) Tommy Wieringa - Caesarion (9) 4e week
2 (2) Herman Koch - Het diner (15) 22e week
3 (3) Robert Vuijsje - Alleen maar nette mensen (17) 9e week
4 (7) Martin Bril - C'est la vie (27) 2e week
5 (4) Martin Bril - De kleine keizer (28) 7e week
6 (5) Dimitri Verhulst - Godverdomse dagen op een godverdomse bol (36) 4e week
7 (6) Martin Bril - Mijn leven als hond (49) 17e week
8 (8) Tommy Wieringa - Joe Speedboot (51) 4e week
9 (-) Arthur Japin - De overgave (59) 6e week
10 (-)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
9 opmerkingen:
Nou Coen, ik kan wel een aantal redenen bedenken...
@ Gerb: die domme recensies hebben daar niets mee te maken als je daar op doelt. Het boek is massaal ingekocht door de boekhandel. Dat moet je terug zien.
De Bestseller 60 gaat toch om het aantal verkochte exemplaren en niet om het aantal ingekochte exemplaren?
Ik dacht de door de boekhandels bij het CB ingekochte exemplaren. Anders is het ook niet te verklaren dat deze week alle boeken van Esther Verhoef opeens weer bestsellers zijn: dat gebeurt alleen maar omdat de boekhandels haar werk hebben ingekocht met het oog op de Maand van het Spannende Boek. Hetzelfde geldt voor de herintrede van Arthur Japin met De Overgave. De boekhandels hebben grote stapels ingekocht van deze mid-price-variant.
Volgens CPNB gaat het wél om de verkoop van de boeken:
"De Stichting CPNB stelt De Bestseller 60 samen op basis van door de Stichting Marktonderzoek Boekenvak / GfK Benelux Marketing Services verzamelde verkoopgegevens van meer dan 900 Nederlandse boekwinkels."
De namen die jij aanhaalt, Verhoef en Japin, verkopen op dit moment erg goed. Verhoef vliegt de deur uit vanwege de Maand van het Spannende Boek en Japins 'De overgave' doet het ook nog steeds goed (vooral nu de zomervakantie voor de deur staat en mensen flink wat midprices inslaan). Het heeft dus niets met de inkoop te maken. Dat zou ook erg vreemd zijn; een boek kan wel goed ingekocht zijn maar als het níet verkocht wordt dan is het raar dat het een 'bestseller' wordt genoemd (de term is sowieso erg dubieus).
Onze filialen zitten niet bij die steekproef (900 boekhandels) van de CPNB, maar als onze verkoopcijfers van 'Juni' overeenkomen met deze boekhandels, dan verklaart dat meteen waarom deze roman er niet in staat. Wij hebben weliswaar tientallen Bakkertjes ingekocht, maar de verkochte exemplaren zijn op twee handen te tellen. Hopelijk trekt het nog aan. Het 'Libelle'-interview heeft nog niet zijn werk gedaan...
Daar word ik dan erg bedroefd van (en het is al zo triestig weer). Toch geloof ik het niet helemaal. Ik was zaterdag bij boekhandel Godert Walter en daar kochten binnen tien minuten twee mensen Juni, waarna de stapel daar op was.
Ik denk dat je maar heel weinig boekhandels in Nederland kunt vergelijken met boekhandel Godert Walter. Je moet de eigenaren maar eens vragen hoeveel zij van 'Juni' hebben ingekocht. Zij zullen geen stapels - zoals wij - van de roman hebben liggen. Het is dus logisch dat de stapel na twee verkochte exemplaren al op was ;-). Wel jammer, want vervolgens moeten ze nee-verkopen.
Afgelopen vrijdag was ik voor één dag boekhandelaar te Dokkum. Deze boekhandel is - denk ik qua grootte - te vergelijken met Godert Walter. Daar lagen standaard drie exemplaren van 'Juni' op voorraad. Die dag wist ik er één te verkopen aan een klant. Erg fijn, dat zulke boekhandels als die in Dokkum en Godert Walter er nog zijn, maar ze spelen maar een kleine rol in de verkoop van een boek.
Godert Walter had trouwens goed ingekocht hoor. Ze waren daar ook al fan van Bakker voordat zijn boek een hype werd.
http://coenpeppelenbos.blogspot.com/2006/05/boven-is-het-stil.html
En goed dat je het publiek een beetje opvoedt. (Welke boekhandel was het in Dokkum - gerelateerd aan de zus van Jan Glas of juist die andere?)
De boekhandel die gerelateerd is aan de zus van Jan Glas.
Een reactie posten