hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 30 augustus 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 29 augustus


Geen Maarten 't Hart nog, geen nieuwe Thomas Rosenboom, maar wel Johan van Oldenbarnevelt op radio Selexyz.

Ben Knapen - De man en zijn staat, Johan van Oldenbarnevelt 1547-1619
- Het stokske van Oldenbarnevelt, je kent dat beroemde gedicht van Vondel, want dat was een katholiek en die had ermee te doen. Selexyzpresentator: Heeft u dat bij de hand, dat gedicht? Hij heeft dus, ja maar ik niet dat hele gedicht voorlezen. Selexyzpresentator: Een stukje misschien? Dat, dat, dat is onmogelijk te doen. Ja, natuurlijk staat het erin, volledig ook. En dat dat dat is een lijflied geworden voor alle aanhangers van Oldenbarnevelt.
- Meneer Maurits, die geen aardige Oranje, hij was geen aardige Oranje. Hij zag er ook niet aardig uit. Selexyzpresentator: Prins Maurits hè, de zoon van Willem. Was niet getrouwd, maar liet zich om de twee dagen in een koetsje naar Rijswijk en daar wachtten z'n prostituees op hem. Zo'n leuke man was het niet.
- Een stadhouder was nul komma nul. En hij wilde dus die man uit de weg ruimen. Selexyzpresentator: Was daar reden voor Maurits om dat te veronderstellen? Ja, natuurlijk! Ja, moet je dat boek maar lezen. Selexyzpresentator: Ja, ja Ja, ik kan je niet al die boeken opgeven, dan heb je wel wat te doen. Ik moet ze ook lezen, alledrie in drie, in zeven dagen. Dat is ook niet niks hoor.


Matthijs Lok - Windvanen
- Die Oranjes zijn glibberig via via aan de top gekomen.
- Ja, het is heel ingewikkeld, maar ik probeer het voor de eenvoudige luisteraar te verduidelijken.
- Nou België had allang opgeheven moeten worden. Dat ben je toch met me eens? Dat is een land dat helemaal niet hoort te bestaan. Je kan er ook het best met je auto zo overheen rijden. Je hoort alleen maar rotzooi, nu liggen ze weer dwars met die Lek of wat dan ook. Wij moeten het water tegenhouden. Selexyzpresentator: De Westerschelde. Misschien luisteren er ook wel Belgen naar ons, dus. Nee, nou, voor die Belgen wil ik, ik ben heel pro-Belgisch daar gaat het niet over. Maar dat staat allemaal in dit Selexyzpresentator: Dat klinkt niet zo. boek.
- Iedereen kan het lezen, jij ook. Lees het maar eens vanavond. Selexyzpresentator: Vanavond? Het ziet er wel specialistisch uit. Je bent er avonden mee bezig, ja ik ook, maar ik doe het voor jullie.


Dirk-Jan Arensman - Thomas Rap
- En nu kom ik bij het derde boek en dat is natuurlijk het boek, pfff, ja, wat mij het meest aan de ziel gebakken zit. Ik word daar paars van in de rug als ik op de omslag zijn foto zie.
- Het was een wees, hij had geen eens ouders.
- Maar al die mensen die een rol speelden in zijn leven komen in dit boek van hoe heet die man met die merkwaardige naam komen er in voor Selexyzpresentator: Dirk-Jan Arensman. Ja, maar ook Jan Mulder en dan heeft ie de sportbibliotheek, weet je dat, daar zit schitterende boek, sorry, van mij over die wielrenner Fausto Coppi zit daar in. Herhaalde malen herdrukt. Hij was een groot man.

Geen opmerkingen: