woensdag 27 januari 2010

Is de Poëziemarathon op z'n retour?

'Jaren achtereen was Groningen dé poëziehoofdstad van ons land tijdens Gedichtendag. Die tijd lijkt een beetje voorbij. In Enschede en Amsterdam, waar óók marathons worden gehouden, vinden inmiddels aanzienlijk meer activiteiten plaats. En voor de rest van het jaar lijkt er vooral in Utrecht veel gaande tegenwoordig.'

Dit citaat komt uit een bericht uit het Dagblad van het Noorden over de activiteiten in het noorden tijdens de Gedichtendag en ik kan me er wel een beetje in vinden. Al jarenlang is er weinig veranderd aan de opzet van de Poëziemarathon. In vorige edities werd ook de nacht overbrugd door poëzieuitzendingen op de lokale radio en daarna het Poëzie-ontbijt in Athena's boekhandel. Het Poëzie-ontbijt is verdwenen en dus begint de Gedichtendag nu met een Gedichtenlunch in de Openbare Bibliotheek om 12.30. Het idee van de marathon is daarmee voorgoed verlaten.
In Enschede duurt de marathon bijna een week, maar als je op hun site kijkt dan zijn er nu ook weer niet zoveel activiteiten waarvan je betreurt dat je ze mist. Aan de indrukwekkende line up van zestig dichters in Perdu zullen weinig festivals kunnen tippen. Dat kan ook alleen in de hoofdstad waar je de dichters per kilo van de straat schept en ze bereid zijn voor niets of een habbekrats op te treden. Maar ook de avond in Utrecht belooft heel veel prachtigs (met Wigman, Wieringa, Nasr, Andriessen, Schippers etc. etc. etc.).
In Groningen zul je het dan waarschijnlijk niet moeten zoeken in meer dichters, maar in dichters die overdag meer activiteiten ontplooien. Dat kan alleen als de organisatie (wie dat zijn is onduidelijk, op de website staat alleen het adres Oude Boteringestraat 18 en dat is het adres van de Openbare Bibliotheek en daar zit Rense Sinkgraven, wie zitten er nog meer in de redactie, wie coördineert?) niet alleen verantwoordelijk is voor de slotavond en de gedignag, maar ook voor de rest van de dag. De particuliere initiatieven van kroegen en instellingen kunnen dan altijd aansluiten. Dan krijg je weer een volledig bruisende dag in plaats van een programma waar een beetje de sleet op zit door de herhaling.

2 opmerkingen:

Erik zei

Bij de gedichtenwedstrijd is er wel een record aantal inzendingen volgens Rense Sinkgraven (zie zijn website). Dus de poeziemarathon is niet op alle fronten op z'n retour.

coen zei

Maar ook daar is er sprake van herhaling: de wedstrijd is er ook al jaren. Ik zou graag wat nieuwe dingen willen zien. Maar misschien ben ik wel wat blasé.