zaterdag 2 januari 2010

Martin Ros: de hoogtepunten van 2 januari


De tweede helft van de top 10 van Martin Ros van 2009 op radio Selexyz.

5 Herman Koch - Het diner
- En dat is zo geweldig goed gedaan door hem. Ook wel erg veel over het eten. Ik ben niet een man die twintig minuten aan een diner, ik vind dat het in tien minuten moet kunnen, maar goed dat is mijn voorkeur.

4 Dries van Agt - Een schreeuw om recht
- Die Filistijnen of Palestijnen of hoe die mensen ook heten, ja laat ze het maar uitzoeken met die zestig Arabische landen in het Midden-Oosten. Laat ze het maar uitzoeken. Wij staan achter Israel. Dat was toch de mode?

3 Rik Zaal - Heel Nederland
- Waar Marsman over heeft geschreven: 'oneindig is het land, oneindig zijn de wegen die naar de kimme gaan'. [Prijsvraag: uit welk gedicht komen deze regels van Marsman? cp]
- Het is wat zwaar en log om in je auto mee te nemen, moet je er een beetje mee leren omgaan. Maar tenslotte, ach je kan er ook wel eens een bladzijde uitscheuren en zeggen: dat is zo mooi, die plak ik in m'n auto, want daar gaan we van de zomer naartoe.

2 Armando - Berlijn

1 Nop Maas - Gerard Reve, Kroniek van een schuldig leven
- Hij heeft door Amsterdam gezworven, hij is communist geweest aan de hand van zijn broer en zijn vader, hij heeft zich daarvan losgemaakt, maar altijd is ie de eeuwige stilte, de rampzaligheid van de van Amsterdam, het Amsterdam van het communisme, dat is er boven blijven hangen en daar heeft ie op een verschrikkelijke manier mee afgerekend in al zijn columns. [Prijsvraag: noem de laatste bundel columns van Gerard Reve. cp]
- Hij komt bijvoorbeeld met het merkwaardige verschijnsel dat Reve, die later een een een uitgesproken homofiele figuur is geworden, dat ie ook zijn tijd heeft gehad dat ie naar de vrouwen keek. En dat ie ook graag keek naar wat er onder die rokken zat van die vrouwen. Het hele erge.
- Reve blijft daarom, vooral door zijn jonge jaren, want z'n latere boeken met al die oude mannetjes erin weet je wel en dat die homofilie, dat vind ik op een gegeven ogenblik wel genoeg.

2 opmerkingen:

Woest en Ledig zei

Het citaat van Marsman komt uit 'Polderland'.

coen zei

@ Heel goed!