donderdag 28 januari 2010

Poëziemarathon: het open podium

Jaren geleden presenteerde Maria van Daalen altijd een poëzieprogramma in het Universiteitstheater (dat tegenwoordig OUTheater heet). Dat idee is weer uit de mottenballen gehaald door Maarten Praamstra en Sacha Landkroon die vanmiddag Rug-dichters en -docenten aan het woord lieten.
De formule levert nog steeds veel verrassingen op, want de één leest een gedicht voor in het Groenlands, de ander in het Zweeds (Sjoerd-Jeroen Moenander), in het Italiaans en Tursitaans (Rolien Scheffer), in het Duits (Brecht door Henk Harbers), in het Fries (Nyk de Vries door professor Jensma), in het Zuid-Afrikaans en Engels (Sacha Landkroon). Je hoort en ziet eens wat anders dan de bekende namen en gezichten.
De organisatoren mogen in het vervolg het open podium-karakter van de middag wel weglaten, want daar komen altijd dezelfde ietwat vervelende amateurs hun eigen ietwat vervelende gedichten voorlezen.
Een van de hoogtepunten vormde vandaag professor Hans Renner die een wat lang, maar uiterst boeiend en komisch, betoog hield over korte gedichten en er enkele in het Nederlands en het Tsjechisch voorlas. Maarten Praamstra keek heel lang naar de hand-out die hij moest uitdelen omdat hij dacht dat alleen de titels van de Tsjechische gedichten erop stonden, maar het bleken wel degelijk twee gedichten te zijn. Ik citeer er één van Jaroslav Vrchlický:
Báseň o hovnu

Hovno smrdí vždycky
Jaroslav Vrchlický
Renner liet het gedicht twee keer door het aanwezig publiek scanderen en las daarna geen vertaling voor omdat sommige gedichten nu eenmaal niet te vertalen waren.


Een ander komisch hoogtepunt vormde het optreden van Hub. Hermans, professor in de Romaanse talen die een gedicht uit het Spaans voorlas over Pablo Picasso. Nou ja, voornamelijk over hoe het succes van Picasso was geweest wanneer hij geen Pablo had geheten. Een volstrekt absurd gedicht.
Professor en biograaf Hans Renders (niet te verwarren met) las het gedicht 'Zo meen ik dat ook jij bent' van Jan Hanlo voor en dat was ook wel fijn om weer eens te horen.


Zie het weblog van Henk Landkroon voor meer (en veel betere) foto's van deze middag en de rest van de dag.

1 opmerking:

Stormblast1953 zei

Misschien is het voor veel mensen leuk te kijken naar de bijdragen
''Poezie Marathon Groningen'' 1t/m6op mijn weblog

http://stormblast1953.blogspot.com/