Martin Ros is terug! Gelukkig met de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen zaterdag was Ros weer te beluisteren op radio Selexyz. Sterker nog: ik heb de uitzending van 27 februari ook al gemist. Een extra lange aflevering deze keer.
27 februari
Martin Bril - Jongensjaren
- En wat vind je nou daarin? Ja, je vindt daarin dus, nou de jeugd van Martin Bril. Ook voor dat ie die andere man, Van Wezel of hoe heet ie, waarmee hij die serie boeken heeft gemaakt. Selexyzpresentator: Ja, Dirk van Weelden. Dirk van Weelden!
- Maar ondanks dat je denkt dat Nederland overbevolkt is. Dat is het ook wel een beetje, 16 miljoen dadelijk, dat is 8 miljoen teveel. Ja, dat moet weer terug naar het Midden-Oosten. Nee sorry, het is toch gewoon te gek dat die hier zitten?
- Het is geen groot schrijver, maar het is ja ik zou haast zeggen een knusse schrijver.
- Langzaam klimt ie omhoog [Ros heeft het over de leesautobiografie van Martin Bril, cp] en heeft ie ook die boeken aanbeden waar Van Wezel, of hoe heet die man, met wie hij die serie heeft gemaakt. Selexyzpresentator: Van Weelden. Van Weelden! Ik vergeet altijd die man z'n naam.
Cees Nooteboom - Het raadsel van het licht
- Hij heeft ook bij de AP gezeten, toen heb ik hem dus meegemaakt. Ik wou Cees, als die toevallig zou luisteren er nog even aan herinneren: Cees, waar zijn al die boeken gebleven die jij meenam?
- Maar hij nam altijd, als ie langskwam, bij de AP of bij De Bezige Bij of bij Querido, nam die altijd een stapel, zag die bij liggen, 'oh, die neem ik effe mee'. Ik zag ze nooit meer terug. Daar bouwde hij z'n bibliotheek uit op.
Alexandre Dumas - De graaf van Montecristo
- Hij had ook knechten, die heetten ook knechten, die deden er aan mee, die schreven er aan mee.
- Dat boek is vaak vertaald, ik heb ze thuis allemaal staan, want mijn broer geilde er echt op.
13 maart
Gerard van Westerloo - De pater en het meisje
- Ik heb in de schaduw van de nonnen geleefd. Ik heb een hele rk-jeugd meegemaakt. Ik heb dit hele erge nooit meegemaakt, misschien omdat ze in grote afschuw om me heen liepen, dat kan natuurlijk ook.
- En nu komt ie heel laat eigenlijk bij toeval dat die zuster als twaalf-, veertienjarige op de knieën heeft gezeten van de pater die haar Engels moest bijleren. En die eigenlijk alleen maar dat, hij zegt dat ook, dat grote ding tevoorschijn haalde, gaf zij d'r een paar tikken op, tot er wat uit kwam. Afijn.
- Het is ook trouwens moet ik je zeggen, onder ons gezegd en gezwegen, het is ook een beetje genant, hè? Ik vind 't ook genant. Ik zal nooit met mijn broek in een, met mijn hand in de broek van een meisje gaan zitten. Ik vind het gewoon genant. Praat er niet over, doe het!
- Heeft Jezus niet geneukt? Ik weet het niet. Hij had ook broers en zusters. Hij was dertig. We weten het niet.
- Als het zo gebeurd is, zoals die mensen voor de televisie, bijna huilend vertellen ze dat. En die zijn al zestig zeventig. En die lijden nog onder iets van vijftig jaar geleden! Is dat zo erg dan?
- Sommige dingen moet je ook naast je neer leggen.
Sytze van der Zee - Vogelvrij
- Het is een boek: ik moet er van kotsen hoor.
- Ze verraadde iedereen [de mogelijk verrader van Anne Frank, cp]. Ze had overal haar contacten. Ze trad bij anderen op dat ze vertegenwoordigster was van de Vrij Nederland-groep, van het verzet. Zo praatte ze zich naar binnen. Ze naaide en sleurde, trouwens, ze was lesbisch, met iedereen.
J.J. Voskuil - Jeugdherinneringen
- Ze schrijven nu heel anders. Als je d'r Mulisch naast legt of Zwagerman: dat is een heel andere stijl. Hij schrijft voorzichtig. Hij heeft dat Bureau, dat heeft ie ook jarenlang gedaan. Daar word je toch wel eens zweverig van. Man, houd eens op, heb het eens over iets realistisch.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten