hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 21 maart 2010

Martin Ros: de hoogtepunten van 20 maart


te beluisteren op radio Selexyz.

Joost Zwagerman - Duel
- Aardig boekje, Duel, staat niet veel in, maar goed: het is voor een miljoen mensen wel erg leuk en dan kun je verder gaan naar de boeken van Zwagerman die dus hoog aangeslagen wordt als schrijver door Harry Mulisch.
- Ik vind Joost Zwagerman een heel waardevolle schrijver, maar geen eersterangs schrijver. Hij zegt altijd precies de spijker op z'n kop, vind je dat zo leuk? Ik vind, je moet af en toe met de hamer een enorme mep ernaast geven. Dan word je beroemd als Hermans en Reve.

Jan Hoedeman en Remco Meijer - Willem IV
- Selexyzpresentator: Wat komt er allemaal in langs dan behalve Maxima en zijn lidmaatschap van het IOC? Dat kan ik niet allemaal opnoemen. Alles wat hij doet. Hij doet heel veel. Hij heeft een drukke agenda en daarmee schept ie zich vol met de problemen van Nederland.
- Ik schatte hem lager in dan voor dit boek.

Annejet van der Zijl - Bernhard, een verborgen geschiedenis
- Het is een aanbiddelijke dame die door veel schrijvers wordt begeerd. Ik bedoel natuurlijk Annejet van der Zijl die overigens getrouwd is, dus u kunt er nergens meer aankomen.
- Ze ziet er prachtig uit en ze heeft ook een paar belangrijke boeken geschreven onder andere dat boek over dat eh dat oord in Laren waar vroeger alle schrijvers bij elkaar zaten: Remco Camperts eerste huwelijk enzovoort. Die is daarna geloof ik nog vijf keer getrouwd. Het gaat maar door.
- Dit zijn de jeugdjaren, de jonge jaren tot en met de prins de [hoestje] pardon de Beatrix, ja, die is het toch? Of die, waar ze, waar die nu mee, waar die mee getrouwd was? Wie was dat? Selexyzpresentator: Nee, dat was, Juliana was dat. Ja, dat gooi ik wel eens door elkaar.
- De schavuit van Nederland is ie ook genoemd, hè? Terwijl het eigenlijk het loeder van Nederland is, want hij heeft die vrouw, die ik heel aardig vond, Juliana hè, ja, die vond ik heel aardig, een aardige vrouw.
- Alles wat we nog niet wisten, nou ja, het meeste wist ik.

Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra - Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren
- Wat wou ik daar nog over zeggen?
- Vooral Willem II was een dubbelganger. Die ging ook met mannen naar bed. Dat, die werd ook gechanteerd door mannen die hem, ja, zal ik maar zeggen, met hem te bed gingen. Vreselijke man!
- En het ergste was natuurlijk Willem III voor wie nog heel veel standbeelden staan in Nederland enzovoort. Maar die ging als ie buitenslands was, in een hotel ging ie op het bordes staan met geheel ontbloot boven- eh benedenlijf en liet trots zijn verborgenheden zien. Dit is allemaal waar!
- Ze zien er nogal onschuldig uit, achterop, met zo'n hesje van Piet van der Brul.

Diverse auteurs - Uit liefde in boeken
- Zeeman, die trouwens al lang dood is, maar die heeft er ook een prachtig stuk in. [Kan kloppen: het boek verscheen in september 2007, cp]

Piet Hagen - Politicus uit hartstocht
- Piet Hagen is een journalist, een eenvoudige man die nog niet veel, groots gepresteerd had.
- Ja, ik weet daar vrij veel van, want als student heb ik daar een scriptie over gemaakt, een doctoraal scriptie.
- Je had een aardappeloproer van vrouwen, die kwamen voor aardappels in Amsterdam met twintig doden! Wil je er om denken?
- Hij had zo'n duivelse kop, hè, met die snor en, hij leek iets op satan.
- En hij had dus een vrouw die vond, die schreef stukken over o-na-nie en masturbatie.
- Koop ze in godsnaam en laat die boeken van Heleen huppelepup, hoe heet ze ook alweer? Selexyzpresentator: Van Royen. ja, Van Royen laat die in godsnaam eens liggen en koop Troelstra.
- Hij stond altijd achter ze in dat mooie eeeh Piet van der Brul-pak wat ie aan had.

2 opmerkingen:

blaski zei

Kijk, men is alweer begonnen. Toch leuk om weer te horen (en hier te lezen). En de oude makke van Ros, het oeverloos vergeten van namen, is nog altijd daar. Fijn dat sommige dingen niet veranderen, ze geven houvast in het leven ;-)

Eert Moonen zei

Of het ergens op slaat of niet... dat van die hamer is wel een mooie beeldspraak