hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 30 maart 2010

Martin Ros: de hoogtepunten van 27 maart


Weer drie fijne boeken besproken door de zoals altijd onnavolgbare Martin Ros op radio Selexyz.

Rudy Kousbroek - Restjes, Anathema's 9
- Dat Restjes heeft ook een wat navrante bijbetekenis, want Kousbroek is mordicus, hè. Gaat weldra dood en dit zijn dus de restjes die nog volgen. Er zal niet veel meer volgen.
- En hij is een van de grote tegenspelers geworden, misschien herinner je het nog, van eh Kou... van de eh schrijver die er veel over geschreven heeft, kom hoe heet ie, die beroemde romanschrijver, die er ook een heel boek over heeft geschreven, die heeft er met z'n moeder gezeten, dat kampsyndroom, en die dus het anathema heeft ontworpen van de gruwelijke Jap. [Ros bedoelt Jeroen Brouwers, cp]
- Dat vind ik toch wel een maatgevend boek van hem over die kwestie met eh die romanschrijver die ik net noemde Selexyzpresentator: Ik weet niet wie u bedoelt. Nou, die romanschrijver die ook boeken schreef over z'n moeder die daar zat, die zat daar met z'n moeder, en hij heeft er ook vele malen bekroond, ik ben even, hij woont in Zuid-Limburg, kom, eenzaam en teruggetrokken, maar het is een man die op dat thema enorm heeft gehamerd.

Peter Ackroyd - Edgar Allen Poe, de biografie
- Hij ziet er ook uit als een dronkeman. Selexyzpresentator: Hij ziet er wat doorleefd uit. Ja, hij ging wat doorleefd. Hij ging geheel in het zwart gekleed, vaak ook vermomd in half-islamitische gewaden.
- Dat hele gezin van hem hing aan elkaar van doodgaan.
- Hij zag eruit als satan.

Beatrice de Graaf - Theater van de angst, de strijd tegen het terrorisme in Nederland, Duitsland, Italië en Amerika
- Kijk Duitsland had geen fascistisch regime, het had zelfs een sociaal-democratisch regime, maar ze stonden allemaal in de geest van gisteren. [Het gaat over Duitsland in de jaren zeventig, cp]
- Gaat ze weer anderhalve bladzijde over artikelen van Amerikanen, schei toch uit, al die Amerikanen, zeurpieten. Het mooiste is de beschrijvingen van de affaires. Dat hoofdstuk over Aldo Moro, ook een man die niet zuiver op de graat was onder het fascisme, dat waren geen enkele Italiaan die waren allemaal besmet door het fascisme, want dat heeft daar twintig jaar lang geregeerd.

Geen opmerkingen: