hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 12 augustus 2010

Gay top 15

Afgelopen zaterdag werd de nieuwste Homo top 100 gepresenteerd bij BNN. Goed initiatief, maar de tranen springen je in de broek als je de lijst ziet met het fantasieloze 'Shalalie' op nummer 30 en het hemeltergende 'Shine' op 21 en 'Maak me gek' op 11. Tijd voor een persoonlijke top 15 (achter mijn notering staat de positie in de top 100)

1 (45) Shirley Bassey - I am what i am
Lied dat elke homo alleen al vanwege de tekst direct op zichzelf betrekt. Op het filmpje hieronder zingt de dan zeventigjarige zangeres het lied op een popfestival. 'Give me the hook, or the ovation,' zingt Shirley. De ovatie natuurlijk.


2 (29) Diana Ross - I'm coming out
Lied dat elke homo alleen al vanwege de tekst direct op zichzelf betrekt. Helaas is het verregende concert in Central Park niet meer terug te vinden op YouTube, want daar maakte ze een mooie rentree de volgende dag met dit nummer. Maar als Diana Ross met dit nummer binnenkomt dan komt er ook echt een diva binnen.


3 (12) Shirley Bassey - This is my life
Lied dat elke homo alleen al vanwege de tekst direct op zichzelf betrekt. Ook het lijflied van travestieten en transeksuelen. Trots lied. Bassey zingt ook dit lied altijd met enorme intensiteit. 'And i don't give a damn for lost emotions.'


4 (10) Glaria Gaynor - I will survive
Lied over het einde van een relatie, maar de titel is ook een soort lijfkreet voor homo's. 'Now I hold my head up high / and you see me /somebody new'.


5 (15) The Weather Girls - It's raining men
Oorspronkelijk geschreven voor Donna Summer, maar die raakte in de Here. Paul Schaffer (van het orkest van David Letterman) is een van de schrijvers van dit lied. Het gelegenheidsduo The Weather Girls scoorde er een wereldwijde hit mee. Waar the girls kwamen was het feest, zoals op deze clip tijdens de Gay Games in Amsterdam (helaas niet het hele lied).


6 (-) Ce Ce Penniston - Finally
Kreeg de gay-status voornamelijk dankzij de geweldige film Priscilla, queen of the dessert, waar een aantal dragqueens over het continent razen overal voor ophef zorgen. Zie ook de buitennissige kostuums in deze clip.


7 (-) George Michael and Queen - Somebody to love
Tijdens het herdenkingsconcert voor Freddie Mercury knalde één zanger erbovenuit en dat was George Michael. Kippenvelmoment als het complete stadion terugzingt: 'Loooooooooooove' (3.46).


8 (2) Village People - YMCA
Er bestaat nog steeds een Village People met allemaal verse jongens, maar we willen natuurlijk de oude bezetting. Iedereen had zijn eigen favoriet (doe mij maar de indiaan en de militair). 'They have everything for young men to enjoy. You can hang out with all the boys.'
De officiële video staat hier en mag niet ingesloten worden.

9 (-) Madonna - Hung Up
'Vogue' en 'Like a Virgin' waren de echte gay-nummers, maar ik kies toch voor deze oudere Madonna met een vleugje ABBA. De officiële versie mag je weer niet insluiten, maar staat hier. Dan maar deze danser.


10 (67) Frankie goes to Hollywood - Relax
De ietwat ranzige clip uit de jaren tachtig mocht niet overal worden vertoond. Wel in Nederland natuurlijk. Die clip staat hier, maar mag opnieuw niet ingesloten worden. Dan de gecensureerde maar.


11 (19) Wham - Wake me up before you go-go
Ik kende niemand die twijfelde aan de geaardheid van George Michael. Al in de jaren tachtig was bekend wat Michael pas twintig jaar later naar buiten bracht.


12 (3) ABBA - Dancing Queen
Bij het zien van Bjorn en Benny, de twee heteromannen van deze Zweedse formatie, werden hele volksstammen spontaan gay. Je deed er echt alles aan om er nooit uit te zien zoals zij. Veel dansers op de discovloer vonden zichzelf overigens een dancing queen.


13 (-) Tom Robinson - Glad to be gay
Het is nog niet zo heel lang geleden dat je in Engeland moest oppassen dat je werd opgepakt door de politie. Hetzelfde geldt voor Amerika. Het zijn slechts enkele tientallen jaren. Tom Robinson schreef daar ooit een vrolijke protestsong tegen. Geen enkele popzanger kwam ooit uit de kast. Tom Robinson is een echte voorganger en hoort hoe dan ook absoluut thuis in deze lijst.


14 (-) Rufus Wainwright - Hallelujah
Nog zo'n zanger die zich niet conformeert aan de heteroseksuele norm. Hallelujah is geen 'gay' song en er bestaan tientallen covers van dit nummer van Leonard Cohen, maar toevallig was dit de eerste uitvoering die ik hoorde en het greep me toen erg aan. Rufus Wainwright komt helemaal niet in de top 100 van BNN voor.


15 (43) Pet Shop Boys - Go West
Vijftien is te weinig. Ik moet kiezen. Dan maar geen Dana International of het duet van Elton John en George Michael. De Pet Shop Boys met de cover van de Village People: Go West. Lekker dansritme, fijne ijle stemmen tegen het zware achtergrondkoor.

2 opmerkingen:

Marjan zei

Ik kan een heel eind meegaan in deze top 15, alhoewel ik er ook een paar absolute gruwelen tussen vind zitten.

Zelden zo verbaasd geweest als toen George Michael uit de kast kwam. Ik had tot dan toe werkelijk nooit geweten dat hij zich voor hetero uitgaf. En inderdaad: hij was de enige van de hele tribute die Freddy Mercury kon benaderen, een enorme prestatie. Sinds die tijd neem ik hem serieus als zanger.

Anoniem zei

Jaaa, is leuk!
Mis nog: "let's go outside' van George Michael(geweldige clip en geweldig moment dat deze werd gelanceerd: vlak na zijn arrestatie)

Lili