Fictie:
Christien Boomsma, De heks van de bibliotheek, De Vier Windstreken, 2010
Volgens de regelen der kunst geschreven jeugdboek in het fantasygenre dat niet alleen een spannend avontuur biedt, maar ook de lezer aan het denken zet over andere werelden, andere verhoudingen en andere mogelijkheden. Meeslepend van begin tot eind.
Wouter Godijn, Mijn ontmoeting met God en andere avonturen, Uitgeverij Contact, 2010
Een verhaal over schrijven, vertellen en leven, over fictie en werkelijkheid, dat toch niet in het postmoderne spel blijft steken door de bijzondere stijl, de vele gedenkwaardige zinnen die tegelijkertijd komisch en ontroerend werken. 'Leest lekker weg', wat in dit geval géén negatieve connotatie is.
Bill Mensema, Fietsen met Bob Dylan, Uitgeverij Passage, 2009
Roman van de oud-punker Bill Mensema die zeer humoristisch en met veel zelfspot kan schrijven. Fietsen met Bob Dylan in de buurt van Noordpolderzijl wordt in deze roman bijna een mystieke ervaring.
Bennie Roeters, Gagarins engelen, Ambo/Anthos, 2009
Een prima bildungsroman over een jongeman die in de jaren zestig vanuit Oost-Groningen naar communistisch Rusland reist. Het boek combineert twee genres: een liefdesroman en een bildungsroman. Mooi komt de strijd tussen landelijk en plaatselijk communisme in beeld.
Allard Schröder, Wenst, De Bezige Bij, 2009
Deze kleine verhalenbundel bevat vele juweeltjes qua verhaal, stijl en sfeer. Op een bijzondere manier brengt Schröder het Oost-Groningse dorpje Wenst uit 1952 tot leven. Schröder ontstijgt hiermee zoals vaker in zijn literaire verhalen de platte werkelijkheid en roept op een on-Nederlandse manier het onzegbare op.
Non-fictie:
Div. auteurs, Ooit gebouwd voor altijd, 40 jaar Stichting Oude Groninger Kerken, Uitgeverij Philip Elchers, 2009
Originele benadering van een thema dat gemakkelijk oubollig had kunnen zijn. Door de vele verschillende stemmen is het boek in alle opzichten zeer gevarieerd en bijzonder rijk ook in de uitvoering (vormgeving en druk).
C.O. Jellema, Een open plek (essays), Uitgeverij kleine Uil, 2009
Een ontroerend testament van de dichter Jellema dat de lezer nieuwe inzichten geeft in zijn persoonlijkheid en zijn verheven kijk op de poëzie. De foto's dragen bij aan een ander, persoonlijk beeld van Jellema en zijn wereld.
Liefke Knol, Het babyhuis, Uitgeverij Artemis & Co, 2010
Petit-histoire, van belang voor de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog. Goed gedocumenteerd en prettig geschreven. Geschreven documentaire.
Frans Westra, Martinitoren, Uitgeverij Passage, 2009
Dit boek brengt de Martinitoren en de betekenis ervan voor Groningen en Groningers volledig tot leven. Voorlopig het laatste woord over dit onderwerp, geschreven en geproduceerd door een gepassioneerde kenner.
Ad Zuiderent, Van Korreweg naar Korreweg (75 plaatsen in het leven van Gerrit Krol), Querido, 2009
Biografie van een van Groningens belangrijkste schrijvers. De vorm (een pseudo-encyclopedie) doet recht aan Krols denk- en werkwijze, en bevat vele verrassende biografische vondsten.
Op zaterdag 13 november om 16.00 uur zal in de Bibliotheek Groningen bekend worden gemaakt welke twee boeken de titel Beste Groninger Boek van het jaar verdienen. Tijdens een feestelijke (openbare) bijeenkomst zal de jury haar keuze toelichten en de prijs aan de winnaars overhandigen.
De prijs voor het Beste Groninger Boek bestaat uit een rijmprent: een speciaal door schrijver Nyk de Vries geschreven prijstekst, met de hand gedrukt door Nick ter Wal, geflankeerd door een linosnede van kunstenaar Dolf Verlinden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten