hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 1 februari 2012

Doeschka Meijsing (1947-2012)

In 1987 was Doeschka Meijsing gastschrijver aan de universiteit van Groningen en ik was één van de studenten die zich in de houten bankjes van de oude collegezaal propten om naar haar te luisteren. Ze was de tweede gastschrijver (Dick Hillenius was de eerste) en ik heb geprobeerd iets uit die tijd terug te vinden, maar helaas heb ik helemaal niets (misschien valt er in de archieven van Flanor nog iets te vinden?).
Mijn geheugen, een zeef. Ik dacht dat ze voor de collegezaal rookte, maar dat zal wel verbeelding zijn. Op een dag kwam er een erg mooie, goed verzorgde man in een zalmkleurig pak in de zaal zitten. Als je in Groningen blauw draagt in plaats van grijs, dan ben je al een paradijsvogel, dus deze man was een bezienswaardigheid. Het bleek haar broer Geerten te zijn. Ik zou nu graag willen opschrijven dat ik dankzij haar het werk van Nabokov ben gaan lezen, maar dat is niet zo. Ik kan het me althans niet herinneren.
In 2003 mocht ik Meijsing de Tzum-prijs brengen in haar woning in hartje Amsterdam. De weerslag van dat interview staat hier. Ze was erg blij met de beker, de bos bloemen en het envelopje met het kleine bedrag. Tot op dat moment had ze weinig prijzen gewonnen. Daar is later gelukkig verandering in gekomen. Ze was die dag buitengewoon goed gehumeurd. Ik had haar boeken gelezen en mijn huiswerk gedaan: zij was geestig, open en erudiet. Iemand die je graag in je omgeving wilt hebben, niet vanwege de boeken die ze geschreven heeft, maar als mens.

Het mooiste moment kwam aan het einde van het gesprek toen ze me naar een foto leidde van Xandra Schutte. Glunderende trots.

Er komt nog één boek. Dat zal postuum verschijnen. Je weet bij voorbaat dat het goed geschreven is.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja en ik zat ook bij die lezingen en herinner me de opwinding tijdens de pauze over die mooie man. Dat is haar broer werd er gefluisterd.
Toen kende ik Coen nog niet. Hij zat achterin en ik op de derde rij voor, bleek later.
Giny

Anoniem zei

Mooie herinnering geef je aan ons door. Eén klein dingetje: mss moet je ipv 2011 2012 achter haar naam zetten in de kop van je blogpost.

coen zei

Dank

Maarten zei

De Flanor archieven uit die tijd zijn rond 1991 al naar de Groninger Archieven gebracht. Volgens de inventaris is er in elk geval een map over een bezoek aan Flanor op 3 november 1987. De inhoud ken ik helaas niet, vermoedelijk een poster, toegangskaartje, wat foto's en met een beetje geluk enkele knipsels/ artikelen.