hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 25 maart 2012

Jan van Mersbergen, Anton Brand en Rolien Scheffer in Zondagschrijvers


We begonnen vandaag met 'Casta diva' gezongen door Maria Callas (eigenlijk deze versie maar die kan ik niet embedden). De aria uit Norma van Bellini vormde opmaat voor een gesprek met Anton Brand die over de componist (en andere Italiaanse componisten) het boek Laatste reis schreef. De dood van de componist die op 33-jarige leeftijd stierf in 1835 in Parijs en zijn herbegrafenis meer dan 40 jaar later in Italië vormt de raamvertelling rond de ontwikkeling van de jonge Anton Brand tot de operakenner die hij nu is.Rolien Scheffer gaf in de rubriek 'Opgevist' alvast een paar namen prijs van Dichters in de Prinsentuin, (maar op Erik Spinoy na ben ik vergeten wie dat waren) en prees de volgende boeken aan aan het publiek.
Roald Dahl - Matilda
Toon Tellegen - Het vertrek van de mier
A.S. Byatt - Possession

Na de pauze gaf Jan van Mersbergen ons noordelingen een korte cursus carnaval of vastelaovend naar aanleiding van zijn roman Naar de overkant van de nacht. We weten nu dat we, als we ons tenminste niet als nitwits of Brabanders te kijk willen zetten, nooit een polonaise moeten inzetten of een boerenkiel aandoen en dan denken dat dat carnaval is. En nooit gaan zitten of liggen tijdens vastelaovend, want dan ben je gezien. Van Mersbergen vertelde zo smakelijk over de carnavalsdagen dat ik organisator Rense Sinkgraven steeds beamende geluidjes hoorde maken in de zaal. Volgend jaar is Venlo in ieder geval één carnavalsvierder rijker gok ik.
Naar aanleiding van de roman is er ook een speciaal vastelaovendslied gemaakt ('Euverkant van de nach') door Frans Pollux, met een clip met oude carnavalsbeelden.
(foto's Giny Backers)

1 opmerking:

Anoniem zei

Rolien noemde Piet Gerbrandy?
Giny