hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 25 juni 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Kroon

Kroon

Criminaliteit volop in het nieuwe Fries Museum tijdens Museummaandag. Thrillerauteur Derwent Christmas gaf een workshop spannende verhalen schrijven. In de vrijwel lege zalen van het museum, dat pas in september de deuren voor het publiek opent, konden de cursisten hun fantasie de vrije loop laten. Eindresultaat: een kunstroof via een dakraam, diverse moorden - waarvan één op de trap, één geëlektrocuteerde suppoost, een telefoniste die door Grutte Pier het hoofd werd afgehakt en diverse museummedewerkers die door vergiftiging om het leven kwamen en daarmee voor een geheel eigen reorganisatie zorgden. Het simpelste, maar tegelijk meest geniale idee kwam van een cursist die schreef over een groep mensen die tijdens Museummaandag een workshop volgde; omdat niemand oplette, kon je zo een schilderij meenemen. Nadat iedereen was uitgezwaaid liep pr-voorlichter Paul Klarenbeek nog snel door de zalen om te controleren of feit en fictie niet door elkaar waren gehaald.

Derwent Christmas: 'En dan hak je dus zo zijn vingers af.'

Europese politici hebben zich lezen laten fotograferen voor de campagne ‘Get Caught Reading’. Een uit Amerika overgewaaide actie die mensen moet aanzetten om meer te lezen. De Griekse Eurocommissaris Androulla Vassiliou leest In Europe van Geert Mak. Onze eigen Neelie Kroes leest Stoner van John Williams. Omdat Kroes 'Vice-President of the European Commission responsible for the Digital Agenda for Europe' is, zie we haar als enige geen boek vasthouden, maar een e-reader.

Na zijn onverbiddelijke bestseller uit 1964 heeft Jan Cremer vooral getracht zijn eigen mythe in stand te houden. Het eerste succes werd echter nooit herhaald. Onlangs ruimde Cremer zijn zolder op en alle dingetjes die hij vond, worden nu op een online veiling aangeboden. Een echte schatkamer als je op zoek bent naar de oude aansteker van Jan Cremer of zijn rapportboekje (allemaal goede cijfers, alleen voor 'godsdienstleer' kreeg Jantje een 4). Ook aangeboden het eerste Gouden Boek ter wereld. In navolging van de Gouden Platen wilde Cremer bij honderdduizend verkochte Ik, Jan Cremers een Gouden Boek. Het ding zorgde later voor veel oponthoud bij grenscontroles, maar kwam van pas toen Cremer in Colombia een kroon kwijtraakte. De plaatselijke tandarts sleep een stuk goud van het boek en repareerde de kroon. Vraagprijs € 3.000,-. Tot nu toe geen biedingen, terwijl het toch massief goud is volgens de schrijver.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 22 juni 2013.

Geen opmerkingen: