hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 27 december 2013

Top 10 mooiste boeken van 2013 (5) Jan Hovy

Jan Hovy, Arnhemse biebbobo in ruste, leest als een bezetene. Hij leidt diverse leesgroepen in de stad. Daarnaast zit Jan Hovy in de redactie van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.


1 Michaïl Sjisjkin - Onvoltooide liefdesbrieven
Twee geliefden gaan door met het schrijven van brieven aan elkaar, ook al is één van hen omgekomen in de Bokseroorlog in China. Hoe verbeelding en herinnering er in slagen dood en verderf de baas te blijven. Meesterlijke roman in de traditie van de klassieke Russische literatuur.


2 Allard Schröder - De dode arm
Tegen de achtergrond van ‘Deutschland im Herbst’ spelende speurtocht van een zoon naar zijn vader. Een breed opgezette generatieroman over een naïeve man in een wereld van anarchisten, elfen, foute advocaten en travestieten.


3 David Vann - Goat Mountain
Hoe familietraditie, jachtritueel en gezinsdynamiek een dodelijk mengsel vormen. Een gruwelijk ‘coming of age’ verhaal door de zestienjarige hoofdpersoon.


4 Alice Munro - Dear life
Briljante reeks vrouwenportretten over illusie en desillusie in zogenaamde kleine levens.


5 Eugen Ruge - In tijden van afnemend licht
De ondergang van de DDR zoals die zich aan drie generaties binnen één gezin voordoet. Verrassend amusante roman over opbouw, afbraak en ondergang van een heilsstaat.


6 Arno Camenisch - Sez Ner
Het karige boerenleven hoog in de bergen van Graubünden weerspiegelt zich in een kale stijl waarin metaforen iets voor domme toeristen zijn: zij zien iets dat er niet is.


7 J.M.Coetzee - The childhood of Jesus
Niet de Jezus van de Bijbel, maar een vluchteling naar een soort utopische staat waar je seks afleert door naar de filosofieklas te gaan. Fascinerende kruising tussen Plato’s Politeia en Orwell’s 1984.


8 Marguerite Duras - La passion suspendue
Uit het Italiaans vertaalde, niet eerder in het Frans uitgegeven interviews met de schrijfster van L’amant en Hiroshima mon amour. Vraag: ‘Wat is volgens u de taak van de literatuur?’ Antwoord: ‘Dat wat verboden is weer te geven. De literatuur moet schandalig zijn. De schrijver moet beerputten in zichzelf ontdekken en de moed vinden die onder woorden te brengen’.


9 Julian Barnes - Levels of life
Hoe de beschrijving van de rouw om het verlies van zijn vrouw tot een onmogelijke vergelijking met de ballonvaart uit de negentiende eeuw leidt.


10 Bert Wagendorp - Mont Ventoux
Cola light-versie van Stephan Enter’s Grip. Hoe een sportvriendschap met de jacht op trofeeën en een vrouw verbroedert, verdeelt, heelt.

Geen opmerkingen: