hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 26 februari 2014

Goede doelen-moe


Hierboven de oogst van een half jaar brieven van goede doelen. Ik gaf altijd ruim, maar opeens had ik er geen zin meer in. 

* Dat komt vooral door inkomsten van bestuurders. De site goededoelen.nl belooft transparantie en openheid, maar je moet zelf heel erg zoeken in jaarverslagen wil je die openheid ook daadwerkelijk vinden. Op internet vind ik vooral verouderde gegevens. Even bij mijn goede doelen zelf kijken. Volgens de richtlijnen moeten de jaarverslagen op de eigen site staan.

KWF: bruto loon algemeen directeur in 2012 (incl. vakantiegeld) € 143.224,-
KiKa: bruto loon algemeen directeur in 2012 (incl. vakantiegeld + eindejaarsuitkering) € 117.920,-
Aidsfonds: bruto loon directeur in 2012 (incl. vakantiegeld + eindejaarsuitkering) € 106.481,-
Alzheimer: bruto loon directeur in 2012 (incl. vakantiegeld + eindejaarsuitkering) € 116.297,-
Hartstichting: bruto loon directeur in 2012 (incl. vakantiegeld + eindejaarsuitkering) € 139.560,-
Reumafonds: bruto loon directeur in 2012 (incl. vakantiegeld + eindejaarsuitkering) € 138.646,-
Rode Kruis: bruto loon directeur in 2012 (incl. vakantiegeld + eindejaarsuitkering) € 135.000,-
Artsen zonder grenzen: bruto loon algemeen directeur in 2012 (incl. vakantiegeld + eindejaarsuitkering) € 108.825,-

Niet meegenomen zijn de pensioenlasten en de sociale lasten. De personeelskosten van adjunct-directeuren ook niet.

* Voor mij is een ton bruto jaarsalaris wel het plafond voor een goede doelen-directeur. Ik gaf regelmatig 49 euro aan KWF. Geen 50 euro omdat je dan een automatisch bedankje van de organisatie krijgt. Dat vind ik nogal hypocriet. Voor de een is een tientje een groter offer dan 50 euro voor mij, waarom zouden ze mij dan bedanken. Als ik kijk naar het bruto jaarinkomen van de directeur van KWF moeten er dus minimaal 2.684 zijn die 50 euro betalen om de directeur van brood te voorzien.

* Vroeger ging mijn moeder met de collectebus door het dorp. Nu worden jongens en meisjes ingehuurd (tegen commissie) om mensen over te halen een automatische afschrijving te regelen. Daaraan kun je zien dat een goed doel bussiness is geworden. 

Ik ben dus op zoek naar nieuwe goede doelen met minder hoge bruto lonen en met iets meer gevoel voor verhoudingen.

3 opmerkingen:

Marjan zei

Beste Coen,

wat jij hierin vaststelt was ons ook al jaren een doorn in het oog.

Wij zijn daarom zelf een stichting begonnen, geheel bestaande uit onbetaalde vrijwilligers (wij stoppen met een aantal mensen ons privé geld hierin om dit te doen). Omdat wij van mening zijn dat je een 'Goed Doel' vorm en invulling geeft vanuit je hart en je liefde voor de doelgroep. Het gaat er niet alleen om dat er iets gebeurd voor een bepaalde doelgroep, maar vooral ook dat men weet en kan voelen dat dit uit liefde gebeurt.

Kijk als je wilt maar eens op www.dapd.nl of https://www.facebook.com/DutchAmericanPD

Natuurlijk kunnen wij alle steun gebruiken, maar wel graag vanuit het hart en compassie met 'onze kinderen', niet als afkoop van schuldgevoel.

Met vriendelijke groet,

Marjan
www.dapd.nl
info@dapd.nl

Loode Evers zei

De moeheid kan ik mij heel goed voorstellen. De grote goede doelen lijken ook nog eens een redelijk groot marketing budget te hebben en vergeet niet de aandelen portemonnee.

Er zijn daarentegen veel kleine goede doelen die ook prima steun kunnen gebruiken en waar al het geld naar het doel gaat. Ik zelf met mijn vriendin run een klein goed doel voor de opvang van beesten met een handicap die normaliter jaren in het asiel blijven. Neem gerust een kijkje op onze pagina. Wij zullen je ook niet dood bombarderen met emails en post of automatische incasso's :-)

Met vriendelijke groet,

Loode Evers
Villa Vacht

Maarten Olthof zei

Wees welkom bij www.vajra.nl, een stichting waar 100% van de donaties naar Nepal gaat voor educatieve projecten i.c.m. duurzaamheid. Hoewel we geen overhead hebben, wisten we toch het grootste zonneovenproject ter wereld op te zetten: 85.000 vluchtelingen die met de zon hun maaltijd kunnen koken.

Zonnige groet,
Maarten Olthof