hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 12 november 2005

Herman Koch in Athena's boekhandel

Vanmiddag interviewde ik Herman Koch in Athena's boekhandel over zijn nieuwste roman Denken aan Bruce Kennedy, een lekker lezende roman die ten onrechte gisteren in de Volkskrant een slechte kritiek heeft gekregen.
Helaas waren er maar weinig bezoekers die hoorden hoe Koch zijn werk opzet, hoe hij begin en einde veranderde.
Achter ons zie je wand met actieposters waarvan er een spontaan naar beneden kwam (zie actiefoto 3) tijdens het gesprek, toevallig net over het hoofd van Elco Brinkman, die deze week veel in het nieuws was als meestgevraagde commissievoorzitter, maar waar destijds tegen geprotesteerd werd omdat hij de PC Hooftprijs niet wilde toekennen aan Hugo Brandt Corstius.
Koch heeft altijd een lichte afkeer van teveel opgelegde literaire trucs, te duidelijk aanwezige symboliek. Maar ook in deze nieuwe roman komen landschapsbeschrijvingen voor die een symbolische waarde hebben. Bijvoorbeeld een mooie scène waarin een kerk 's nachts bedekt is met salamanders. Meteen gaf Koch toe dat die wel een symbolische waarde hadden maar, zo zei hij, die waren niet te nadrukkelijk aanwezig. En daarmee kon de interviewer het eens zijn
Foto's: Giny Backers

1 opmerking:

Anoniem zei

De 24e januari is Herman Koch weer te gast bij Literair Dispuut Flanor.
De lezing begint om 20.15 in Huis de Beurs en toegang voor niet-leden is 3 euro 50. Kaartjes zijn te koop aan de deur of bij Athena's Boekhandel.