hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 23 september 2006

Presentatie Hendrik de Vries-biografie

Biograaf Jan van der Vegt presenteerde gisteren in het Groninger Museum zijn biografie van Hendrik de Vries. Een dikke turf bleek dat te zijn toen hij het eerste exemplaar overhandigde aan burgervader Jacques Wallage.
Museumdirecteur Kees van Twist had twee schilderijen op het podium neergezet. met een ervan was iets bijzonders aan de hand.

Wij zagen het portret van Hendrik de Vries door Johan Dijkstra, een bekend Ploeg-schilder. Maar meer dan veertig jaar heeft het schilderij achterstevoren gehangen na een ruzie tussen dichter en schilder. Op de achterkant had Dijkstra een niet zo bijzonder landschapje geverfd.


Jean Pierre Rawie las enkele gedichten van Hendrik de Vries voor.

Verder veel zang (de coplas werden door mezzo-sopraan Riekje Bakker gezongen, begeleid op de piano door Dick Leutscher, niet direct mijn manier om poëzie ten gehore te brengen) en gitaarspel. De mooie man Donald van der Werff bracht de zaal binnen de kortste keren in Spaanse sferen. Ik heb een heel klein stukje film van zijn optreden met rechts op de voorgrond de biograaf op zijn kruin gezien.

Nadat alle toespraken geweest waren, mocht ook nog de te laat binnengekomen uitgeefster Xandra Schutte haar zegje doen. Een nietszeggend praatje waarin de belangrijkste mededeling was dat Jan van der Vegt zo'n hoffelijke man was. De dames van de postkamer bij Meulenhoff hadden het nog steeds over hem omdat hij had aangeboden mee te helpen bij het vouwen en posten van de uitnodigingsbrieven voor deze middag.
Tijd voor drank.

Wallage naast de biograaf, beetje wazige foto.


Goethe- en Jobsiadevertaler Ard Posthuma bekijkt het schilderij.


Onderweg naar beneden poseren Ploegjaarboek samenstellers Doeke Sijens en Han Steenbruggen voor een groene museummuur.


Dichter Leendert Witvliet stort zich op de biografieën bij de stand van boekhandel Godert Walter.


Passage-uitgever Anton Scheepstra kwam vroeger regelmatig in het voormalige woonhuis van Hendrik de Vries aan de Korreweg en heeft daar een keer een Passage-etentje georganiseerd waarbij hij Douwe van der Bijl had uitgenodigd om de auteurs in groepjes op het dichtkamertje van Hendrik de Vries te vertellen over diens leven en diens obsessie voor katten en blote meisjesbillen. Van der Bijl, bibliotheekcoryfee, weet het zich nog goed te herinneren.


Natuurlijk ontbrak ook de Dichter des Vaderlands niet op deze heuglijke middag.


Nou nog een keer het hoogtepunt van de middag: gitarist Donald van der Werff


Schrijver Anton Brand, schrijver Doeke Sijens en voorzitter van de werkgroep cultuur van de PvdA te Groningen Hein Braaksma gesnapt tijdens een onderonsje.

Later die avond kwamen Doeke en ik op een terrasje in de stad Anton en zijn partner George en Hein weer tegen en we probeerden tevergeefs erachter te komen wie de juryleden zijn voor de nieuwe Hendrik de Vries-prijs. Als gemeentesecretaris weet Anton Brand het wel, maar toevallig was hij het vergeten. Zelfs of het mannen of vrouwen waren was hij even kwijt. Dat wordt dus wachten tot volgende week wanneer de namen bekend worden gemaakt.

Geen opmerkingen: