hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 22 november 2006

Harde schijf overleden

Het is de nachtmerrie van iedere computerbezitter: een crash met dodelijke gevolgen. Afgelopen week hield mijn harde schijf op met functioneren. Niets werkte meer. Maandagochtend kwam Rutger, een whizzkid van Apropos, de computer ophalen om te kijken wat er nog te redden was. Twee uur later belde hij met de mededeling dat mijn harde schijf was overleden.

De standaardvraag bij inbraak of brand is altijd: 'Ben je goed verzekerd?' De standaardvraag bij computercrashes is: 'Had je een goede back-up.' Het antwoord op de laatste vraag is nee bij mij. Ja, op honderdeneen diskettes staan tienduizenden bestanden (niet goed gerubriceerd). Kortom: alles is weg. Alle schooldocumenten, alle recensies, alle foto's en filmpjes (behalve de filmpjes die op YouTube staan. Gelukkig vond ik wel de laatste versie van mijn roman (komt hopelijk volgend jaar uit) en enkele gedichten (bundel komt in het voorjaar uit) terug. Voor de rest begin ik weer helemaal blanco. Op de een of andere manier werkt dat ook heel bevrijdend, net of je een hele zolder met oude rommel hebt opgeruimd.

Nu een oproep: schrijvers en dichters die de afgelopen maanden per mail iets hebben gestuurd naar Tzum: wees zo vriendelijk en zend je bijdrage opnieuw.

Vandaag is de computer met nieuwe harde schijf gearriveerd (en een externe harde schijf om dingen op te slaan).

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is afgrijselijk, maar het is inderdaad ook als verhuizen en dan eindelijk eens die troep die je al jaren achter je aan sleept wegooien. Het schept lucht en ruimte, óók in je hoofd.

Anoniem zei

Helemaal mee eens, en ik heb dus goede hoop op volgende week met al die ruimte die er in joen hoofd moet zijn!

Anoniem zei

Vorig jaar beleefde ik een soortgelijk drama. De belangrijkste dingen kon ik met enige moeite weer bij elkaar sprokkelen. Het schept inderdaad ook op een positieve manier ruimte.
Dramatischer was een verhaal dat ik hoorde van iemand die keurig back-ups had gemaakt, maar bij wie tijdens een inbraak zowel de pc als de externe harddisk gestolen werden. Diegene was alsnog alles (belangrijk werk) kwijt.
Sindsdien heb ik een Gmail emailadres (veel bewaarruimte) en gebruik die mailbox als een soort digitale online kluis door mezelf de dingen die bewaard moeten blijven te mailen.

Anoniem zei

Betekent dit ook dat je vanaf nu niet meer blogt?

coen zei

niet te vroeg juichen

Anoniem zei

Het is inmiddels wel acht (8) dagen na de herinstallatie...