hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 1 mei 2007

Bericht van de Nederlandse vereniging ter bestrijding van de haiku

Als oprichter, voorzitter en enig betalend lid van de Nederlandse vereniging ter bestrijding van de haiku, kan ik u melden dat de strijd tegen de haiku als dichtvorm op dit weblog voortgezet zal worden.
De haiku is, zoals velen weten, een volstrekt overbodige vorm van poëzie. Het vers is nog niet begonnen of het is alweer klaar. De structuur is bijzonder eenvoudig: 5 lettergrepen, 7 lettergrepen, 5 lettergrepen. Het gedicht is dus telbaar en die eigenschap heeft ertoe geleid (samen met de geringe lengte) dat deze vorm van dichten onvoorstelbaar populair is in het onderwijs. Onze strijd zal zich in de eerste plaats richten op de onderwijsmethodes die de haiku in schattige lesjes creatief schrijven als leerstof presenteren. Het is alsof de makers van die methodes nooit een echte dichtbundel lezen. De leus luidt dan ook: de haiku het onderwijs uit, om te beginnen in Nederland.

Voor meer informatie over de haiku en de regeltjes die erbij horen: zie Wikipedia. In het stuk krijgt Kees van Kooten er van langs. Van Kooten schreef ooit Haikoots in de Bescheurkalender en wist hiermee zelfs de voorzitter van deze vereniging mild te stemmen tegenover het fenomeen van de haiku. Meneer Wikipedia weet het echter beter: ‘Uiteraard kan een Hollandse cabaretier zich niet meten met een historisch erfgoed dat minimaal vier tot acht eeuwen oud is.’ Kijk, het is dit fundamentalistische gedrag dat ons noopt de strijd tegen de haiku met verve op te nemen.

wordt vervolgd

1 opmerking:

Anoniem zei

Als je een of twee keer betaald hebt, ben je dan nog geen betalend lid?
de weeklezer