hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 20 juni 2007

De grote Els van Geene-Kwis

Vanwege de spectaculaire verkoop van Sing Sing aan de bibliotheken heb ik als dank een speciale kwis met als onderwerp recensent Els van Geene gemaakt. Want ere wie ere toekomt; zij heeft er wel voor gezorgd dat er toch zes exemplaren de deur uitgaan en dat kun je niet van elke recensie zeggen.
Ik heb steeds de twee laatste zinnen of de laatste zin uit haar recensies genomen. Bij welke bundels horen ze?

A - Deze verzamelbundel, nu eens sprookjesachtig dan weer futuristisch, maar altijd licht, melodieus en optimistisch, is heel wel in staat ook jonge lezers naar de poezie te trekken.

B - Het is boeiend te zien hoe de jonge dichter het oude orpheusmotief 'modern' leven inblaast, zoals zijn heftig, retorisch talent ook het beste tot zijn recht komt in zijn bewerking van twee psalmen. Aanbevolen aan scholieren, studenten en oudere poëzieliefhebbers met een 'open mind'.

C - De dichter bekent zelf dat hij 'de saaiheid privatiseert'. Een tijdsbeeld wellicht, maar dan toch in gedichten die ik (nog) niet millenniumbestendig acht.

D - Wat sterk overkomt, is de sfeer van dreiging en angst. Een verrassende bundel.

E - 'Doe als de slakken!' zo luidt zijn 'impliciet advies', 'die lijden niet aan 't snelheidssyndroom en vinden alle tijd om iedereen van harte te groeten'. Goed voor alle lezers die liever niet verontrust willen worden door poëzie.

F - En daarom kan de bundel toch aanbevolen worden, vooral aan wat oudere lezers. Herkenning en eenvoudig taalgebruik werken drempelverlagend.

G - Van een dichter mag de lezer echter verwachten dat hij althans zijn eigen schepping niet afvalt en dat zijn gevoel voor betrekkelijkheid nimmer ontaardt in meligheid. Het cryptische en onsamenhangende karakter van deze bundel zal menig lezer vermoedelijk het genieten moeilijk, zo niet onmogelijk maken.

H - NN NN blijft een grijsaard met kinderogen. Voor ervaren poëzielezers valt er veel te genieten.

I - Ze verschilt echter van deze door haar voortdurend aanwezige 'spottende lachje', waardoor de zwaarte van haar onderwerp de lezer lichter valt. Voor gevorderde lezers, die van diepgang houden en die niet terug schrikken voor de levensvisie van de dichteres.

J - 'NN' is uitgegeven ter ere van de zeventigste verjaardag van de auteur. Voor enigszins ervaren poëzielezers.

K - Deze poëzie is niet altijd gemakkelijk te lezen: exotische beelden die over elkaar buitelen en het ontbreken van taalgrenzen als komma's en punten. Aan (ook jonge) poëzielezers daarom het advies deze gedichten primair te 'beleven' en zich niet te pijnigen met de wil alles tot op de letter te 'begrijpen'.

L - Aardige beelden, waarbij clichés soms origineel worden gewijzigd, en overzichtelijke zinnen bewerkstelligen dat deze (vierde) bundel 'aangenaam lezen' betekent. Aanbevolen aan wat rijpere, enigszins ervaren poëzielezers.

M - Deze poëzie is licht als bij Gorter en vlamt als bij Marsman. De zangerigheid en verstaanbaarheid ervan zijn ook heel aantrekkelijk voor jongeren.

N - Modern taalgebruik èn traditioneel rijm vergemakkelijken de leesbaarheid van deze poëzie. Wel zal "de geheven vinger" eerder oudere dan jongere lezers aanspreken.

1 Jana Beranová – Tussen de rivieren
2 Ruben van Gogh – Aan het eind van het begin
3 Albert Hagenaars - Tropendrift
4 Tjitse Hofman – TV 2000
5 Geert van Istendael – Berichten, bezweringen
6 Frank Koenegracht - Zwaluwstaartjes
7 Jan Lauwereyns – Nagelaten sonnetten
8 Lucebert – Van de afgrond en de luchtmens
9 Lidy van Marissing – Ontcijferend de gezichten
10 Ramsey Nasr – 27 gedichten & Geen lied
11 Alexis de Roode – Geef mij een wonder
12 Simon Vinkenoog – Vreugdevuur
13 Leo Vroman – De roomborst van Klaas Vaak
14 Victor Vroomkoning – IJsbeerbestaan

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is maar een Biblion-recensie, en zes verkochte ex. is niet eens slecht, als je de algemene besteltendens bij de bibliotheek bekijkt... Nu is het een beetje trappen naar een recensent die het ook niet kan helpen.

coen zei

Je moet het meer zien als een hommage.

Anoniem zei

Dusssssz: A2/B10/C4/D3/E6/F14/G7/H13/I9/J12/K8/L1/M11/N5

Anoniem zei

Bij gebrek aan andere activiteiten een poging... Ik ga voor:

A 2
B 10
C 4
D 3
E 6
F 14
G 7
H 13
I 9
J 12
K 8
L 1
M 11
N 5

Ben ik in de richting? ;)

Renée

coen zei

Hebben jullie afgekeken?

Anoniem zei

Lastige opdracht. Ik heb even geklokt: deze quiz heeft me 68 minuten en 21 seconden gekost. Langer dan een aflevering van 'Twee voor twaalf' of 'Per seconde wijzer'.

A 1
B 2
C 3
D 4
E 5
F 6
G 7
H 8
I 9
J 10
K 11
L 12
M 13
N 14

Dit is toch geen strik-quiz?

coen zei

Fout, Bart