hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 30 juli 2007

Zomerlezen


Zomerlezen

Lees je in de zomer anders dan in de winter? De CPNB vindt blijkbaar van wel, want die is voor de tweede keer een campagne begonnen om het lezen in de zomer te bevorderen. Vorige zomer werden vijf bekende Nederlandse vrouwen (Isa Hoes , Neelie Kroes, ‘Tante Es’/Jörgen Raymannn, Simone Kleinsma en Samira Abbos ((die zie ik wel vaker op tv, maar waar is ze in godsnaam bekend van?)) met een boek naar keuze geportretteerd, deze zomer is het de beurt aan 'vijf helden van het witte doek': Jeroen Krabbé, Carel Struyken, Mimoun Oaissa, Michiel Huisman en Roeland Fernhout.

De NS sponsort de boel. De acteurs doen allemaal belangeloos mee. Het lezen wordt aangemoedigd en toch moet ik heel erg mijn best doen om niet al te ironisch uit de hoek te komen. Zou er echt iemand zijn die na het zien van de poster met Simone Kleinsma lezend in een bootje naar de winkel zijn gehold om een boek te kopen. Kleinsma leest niet eens: ze houdt De jongen in de gestreepte pyjama vast terwijl ze uitkijkt over het water. Bij Neelie Kroes zien we niet eens wat ze leest. Dit jaar zien Roeland Fernhout Tirza lezen en Carel Struyken leest het boek van Charles Groenhuijsen. So what? Vertel me waarom je die boeken goed vindt. Leg me, al is het kort, uit waarom ik dat boek moet lezen. Maar nee: een boek voor je neus doen en net doen of je er in leest is blijkbaar genoeg.

´De campagne is geïnspireerd op de succesvolle Amerikaanse campagne Get Caught Reading, waarbij bekende Amerikanen, van hiphop-ster tot First Lady, lezend worden geportretteerd,´ zegt het persbericht van de CPNB. Ook daar maar even naartoe gesurft. Maar ook bij de celebrity´s die je daar ziet, ben je af en toe bevangen door lichte gêne. Batman die Batman leest. Gloria Estefan die Cervantes vasthoudt op zo´n manier dat je ziet dat ze nog nooit een boek heeft vastgehouden en al blij is dat ze voor de foto het boek rechtop kon houden. Hoe is gemeten dat deze campagne succesvol is? En hoe gaat men dat bij de Nederlandse campagne vaststellen?

Het is allemaal zo goed bedoeld. Het is allemaal erg goed bedoeld. En je wordt er zo treurig van.

Eerder gepubliceerd op Literair Nederland, 30 juli 2007

1 opmerking:

Anoniem zei

En dan de Mary Kate and Ashley Olsen, die met z'n tweeën uit hetzelfde exemplaar lezen. Er is bijna niets zo irritant als iemand die over je schouder een krant of boek meeleest. Wanneer je de bladzijde omslaat, zegt de over-de-schouder-meelezer: "Wacht even, ik heb deze pagina nog niet uit..."