hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 22 augustus 2007

De Dichtclub op Noorderzon 1

Het valt niet mee om Jacques d'Ancona te zijn (of Jacques J. d'Ancona zoals hij zichzelf noemt in het Dagblad van het Noorden). Je kunt namelijk niet anoniem een beetje rondstruinen op Noorderzon. Je loopt daar rond en wordt gezien: ook door de mensen die hun voorstellingen proberen vol te praten.
Jan Glas en ik staan op straat 'parade' te maken als de criticus van het Dagblad langskomt. Jan roept naar hem dat de voorstelling met dichters zo begint. Jacques roept terug dat hij naar een voorstelling in het Grand Theatre moet. 'Smoesjes,' roept Jan.
Dat had hij niet moeten doen. D'Ancona keert zich bruusk om en loopt driftig terug.
'Wat zei je?' Hij priemt met zijn vinger naar Jan.
'Ik zei smoesjes,' zegt Jan, enigszins bedremmeld
'Dat is niet leuk, want het is toevallig wel zo. Ik moet naar het Grand Theatre!' En woest beent hij weer weg. (Dat vind ik wel een mooi woord: wegbenen.)
Poëzie is iets moeilijker aan de man te brengen dan een Inburgeringscursus Groningen, maar toch spelen we met de Dichtclub steeds voor een volle tent. Speciale attractie is de aanwezigheid van Wil Schmal en Obed Brinkman die onze gedichten muzikaal ondersteunen. Extra-speciaal is de aanwezigheid van Martin Wiegersma, de skater op wie ik het gedicht 'Skater' heb gebaseerd en zijn vriend Jerry Vinke die ook in het gedicht voorkomt. Had vandaag wel geprobeerd het gedicht uit het hoofd te leren, maar durfde op het moment zelf toch niet te vertrouwen op mijn geheugen. Martin skate tijdens mijn gedicht om twee 'cones' die voor op het podium staan. 's Middags hebben we eerst gerepeteerd of het kon, maar de vloer was zo nat van de regen buiten dat Martin twee keer onderuit gaat. Gelukkig vinden we de mogelijkheid om Martin op een droge plek voorin zijn kunsten te laten vertonen en op een miniscuul oppervlakte lukt hem dat buitengewoon goed. (foto's zullen binnenkort wel verschijnen op de site van Jerry.)

Op deze wazige foto (het was warm, het was vochtig, het was condens op de lens temperatuur) zie je Jan Glas die alweer voldoende hersteld was met zijn botsing met Jacques d'Ancona en zoals gewoonlijk weer prachtig zijn gedicht voorlas. Op de achtergrond zie je Jerry en Martin zitten.
Op de volgende foto's met hard flitslicht zie je dichter Jurre van den Berg (die wel alles uit zijn hoofd kent) en daaronder stadsdichter Rense Sinkgraven in het publiek (naast Ellen Deckwitz die vreselijk uit haar jurk was gescheurd), debuterend dichter en presentator Karel ten Haaf neemt een filosofische pose aan.P.S. 1 Jacques J. d'Ancona was inderdaad in het Grand Theatre blijkt uit een recensie van de toneelvoorstelling 'Sonja' in het Dagblad van het Noorden: 'Als het slot daagt is er goddank iets van intensiteit, maar Sonja heb je niet leren kennen en de drijfveren van Anja laten vraagtekens opbloeien.'
P.S. 2 Volgens dezelfde krant is Kees van der Hoef gevonden (voor de berichtgeving daarover: zie de primeur van gisteren). De dichter ligt met een gebroken heup in het ziekenhuis.

Geen opmerkingen: