hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 7 december 2007

Grafstenen Academiegebouw verdwenen

+ aanvulling: grafstenen zijn kapot
Dat de universiteit nogal rommelig omspringt met haar verleden mag bekend worden verondersteld. In het verleden zijn de lichamen van de 'founding fathers' geruimd uit hun graven en bij elkaar in een massagraf gedumpt (op een katholieke begraafplaats nota bene). Alleen de grafstenen werden bewaard. Niet op een prominente plek, maar in de lelijke keldergang in het Academiegebouw tegenover een fitnesszaal en naast de stofzuigers.
Gisteren werd ik geïnterviewd door Albert Meijer over het boek Poëtisch Academisch Groningen en ik nam hem mee naar die ietwat vergeten plek beneden waarover Jean Pierre Rawie een mooi, historisch verantwoord, gedicht over heeft geschreven. Al snel kwamen we erachter dat de grafstenen vanwege de verbouwing allemaal waren verdwenen.


Navraag bij de portiers leerde dat de stenen waren opgeslagen in een depot in Buitenpost. Op de vraag of ze terug zouden keren zei een portier: 'Misschien eentje, maar niet allemaal.'
We kregen ook nog toestemming om bij de verbouwing op de begane grond te kijken (Remco Ekkers had een gedicht over de kantine gemaakt), maar van de kantine is niet veel meer over.


Tijd voor een dieptereportage in de UK.

P.S. Bij de commentaren hieronder het bericht van Han Borg dat de stenen al in gruzelementen liggen. In de UK van 6 december stond er al een berichtje over van Harry Perton.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is allemaal nog veel erger dan je denkt: de loodzware en kolossale grafstenen zijn bij het verwijderen in stukken gevallen, waarschijnlijk omdat ze in het verleden tamelijk krakkemikkig zijn gerestaureerd. Het is maar te hopen dat de universiteit bereid is de stenen te restaureren. Voor jigsaw-liefhebbers een leuke klus.... Volgens mij wordt het tijd voor een comite "redt de grafstenen uit het Academiegebouw". Ik heb aan het hoofd van de afdeling Vastgoed en Investeringsprojecten van de RUG een zevental potentiële locaties voor het opnieuw neerleggen van de stenen gesuggereerd.
Han Borg

coen zei

Dat is inderdaad nog erger dan ik dacht.

coen zei

Had al een berichtje naar Harry Perton gestuurd om aandacht te vestigen op de verdwijning, maar hij had al een berichtje voor de UK gemaakt op 6 december: http://www.uk.rug.nl/archief/jaargang37/14/03d.php

Anoniem zei

Belachelijk! Dat de universiteit zo omspring met haar verleden... Werken aan de grenzen van het fatsoen.

Anoniem zei

Zie ook:
http://gelkinghe.web-log.nl/gelkinghe/2007/12/monumentale_gru.html

Anoniem zei

Dit is echt niet best, onbegrijpelijk, slordig en onethisch! Er moet zeker een comite komen om de stenen te behouden.