Regenboogreeks

dinsdag 12 februari 2008

Een mooie buitenkant


Ik let meer op het uiterlijk dan het innerlijk de laatste tijd. Het uiterlijk van een boek wel te verstaan (eigenlijk ook van mensen, maar dat doet hier weer niet ter zake). Ben zelf namelijk bezig met het omslag van een roman en daarom loop je in een boekhandel om je heen te kijken met de vraag of er nog trends zijn.

'Vogels,' riep laatst een medewerkster van een plaatselijke boekhandel. Ze hield het boek omhoog van Doeschka Meijsing en de nieuwste roman van Kees van Beijnum. Een duif en een zwarte zwaan. Zou het het begin van een rage zijn? Uit het verleden kenden we natuurlijk al De ortolaan van Maarten 't Hart, maar dat is te lang geleden om bij een trend te horen. En de pelikaan van Arnon Grunberg is ook al weer een paar jaar oud.

Naakte vrouwen zijn al een lange tijd in. Twee tranen van Derwent Christmas is nog decent, maar wat te denken van Esther Verhoef (wat doet die vrouw daar precies). En de standbeelden zijn sinds Nicci French ook standaardbeelden op thrillers.

Een paar weken geleden werd de prijs voor het mooiste omslag toegekend aan het kinderboek Sinterklaas van Charlotte Dematons, mooi vakwerk van een illustratrice die je direct het verlangen geeft om weer kind te mogen zijn. Een jaar daarvoor werd de prachtige roman van Gerbrand Bakker Boven is het stil uitverkoren. Onlangs heeft Ted van Lieshout een nieuw omslag gemaakt voor het boek. Sinds Boven is het stil is er wel een hausse aan zogenaamde plattelandsromans: Sneeuweieren van Ricus van de Coevering, Kromzicht van Max Niematz en Familievlees van Martin Hendriksma.

Ik weet het: vogels op een standbeeld naast een koe waarop Truus in haar blote doos zit, als dat geen nieuwe trend wordt.

NB: Benieuwd wat het nieuwe weblog Artistiek Bureau hier aan toe te voegen heeft.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtig boek, dat Sneeuweieren!

Hier staat een interessante analyse van die zogenaamde plattelandromans: http://www.literatuurplein.nl/nieuwsdetail.jsp?nieuwsId=1754

en hier ook: www.sneeuweieren.nl

Anoniem zei

Je moet toch echt een keer naar 'De leescoupé' kijken. Daarin zie je lezers en de presentatrice heel verstandige dingen zeggen over de buitenkant van een boek!

coen zei

@ mark: Bart had het in december ook al aangeraden in zijn top 10. Ben wel benieuwd. Kan denk ik Boven is het stil niet overklassen.
@ bart: ja ja ja, maar het is toch een heel getob als je er middenin zit.

Anoniem zei

@Coen: 'Sneeuweieren' overtreft 'Boven is het stil' inderdaad niet, maar de roman heeft wel z'n sterke kanten. Wat betreft je getob: kies voor de Gerrit Noordzij-stijl!

coen zei

Ja die typografische omslagen zijn mooi, maar als het goed is maakt Ron van Roon een mooi omslag voor mijn boek en die weet typografisch van wanten en met beelden (denk maar aan Tirza).

Anoniem zei

Artistiek Bureau heeft gereageerd.