hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 10 mei 2008

Martin Ros: de hoogtepunten van 10 mei


'Pik, kut, lul: wie taalt daar nog naar?' en andere hoogtepunten van Martin Ros op deze zaterdag bij radio Selexyz.

Simon Vestdijk - Pastorale 1943
- Veel jongeren zeggen na drie bladzijden: ik begrijp het niet, hè, die kijken alleen naar internet en naar voetbalwedstrijden. Ik weet het niet, het is heel erg met jongeren.
- Op het omslag staat een boeiende vrouw met uiterst... mooi en aanlokkelijk.
- Selexyzpresentator: Het was een enorme schrijver: ik las ergens dat hij ongeveer 200 boeken heeft geschreven in zijn leven.


Louis Paul Boon - fenomenale feminateek eens op een mooie avond / mieke maaike's obscene jeugd
- Dat zal veel mensen aansteken natuurlijk. Bijna duizend bladzijden en dan kun je genieten, want het bestaat voor een groot deel uit geheel of half ontklede vrouwen. Ik zeg het er maar even bij.
- Dit is namelijk gebaseerd op een verzameling van Boon, die hij vijftig jaar heeft beoefend, het uitknippen uit kranten en bladen van vrouwen. En die vrouwen zijn allemaal li-bi-di-neus. Ik wil niet zeggen pornografisch, maar die vrouwen vertonen zich in hun meest markante vormen.
- Je ziet de onderdelen van de vrouw, je ziet de orgasmes, je ziet het hele erge. Dus als ik een jongetje was van nog vijftien jaar, dan was ik op dit boek in elkaar gegeild natuurlijk. Ik zeg het maar ronduit. Dus dit boek moet je wel, al die mevrouwen die mij volgen, waarschuw ik hier wel voor. Je moet ergens tegen kunnen.
- Als je een onschuldige man bent, is dit om te smullen natuurlijk en als je niet onschuldig bent, is het ook nog, hoewel, kijk het is ook een fase van 't is voorbij. Pik, kut, lul: wie taalt daar nog naar? De boeken van Henry Miller liggen op de boekenmarkt. De jongeren kijken er niet eens naar. Het is voorbij. (...) Ik denk dat er nog wel genaaid wordt in Nederland, maar niet meer met die verbolgen... Alles kan toch? Ik zet de tv aan en ik zie hoe vader en moeder het voordoen aan de kinderen in de kamer.


Mihail Sebastian - Dagboek 1935 - 1944 de alom gerespecteerde banaliteit van het kwaad
- Nu is Roemenië een beetje vrij, maar het deugt nog niet helemaal.


En Ros komt nog even terug op zijn voorspelling voor de Libris-prijs.
- Ik heb Jeroen Brouwers, die voor een groot deel van zijn dagen momenteel in België woont, als favoriet voor die prijs (...) dat boek had de Prix Goncourt moeten hebben! Is een wereldboek. Nou, hij heeft hem niet gehad. Het is naar Hooijer, ik houd mijn mond even over Hooijer misschien is het wel verschrikkelijk goed, ik heb er wat in gebladerd, maar ik vond het niet de eerste prijs waard.

Geen opmerkingen: