hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 9 november 2008

Een middagje cultuur


Eén ding heb ik gemeen met de voorzitter van de NHL Willem Smink: de bewondering voor Tim Laning. Hij gaf vanmiddag een presentatie over games bij het programma Op zondag in de Oosterpoort. Ik ben ooit bij Pong al afgehaakt, dus mij konden al die computerspelletjes waar je elkaar kon afknallen maar weinig boeien. Interessanter was wat Tim (oud-student van me) deed met al die gametechnieken in de praktijk. Hij maakt met een bedrijfje 'gewoon' games, maar daarnaast helpt hij met de techniek uit een spelletje ook mensen die moeten revalideren. Vraag me niet hoe precies, maar mensen met protheses leert hij, terwijl ze kijken naar een virtuele wereld en terwijl ze staan op een licht hellend vlak, bewegen doordat ze in een simulatie moeten reageren (net als piloten in testsituaties in een soort game-omgeving zitten). De resultaten (ontwikkeling van de spiercoördinatie) waren opmerkelijk. En zo had hij enkele projecten lopen waarbij zorg en gaming gecombineerd werden. Tim heeft nooit zijn diploma gehaald op de NHL, maar wat maakt dat helemaal uit: zijn werk heeft des te meer echt nut.

De middag bracht een bonte mengeling aan gasten, zoals kunstenares Giny Vos, Dichter Sieger M.G., columnist/journalist/inburgeraar/literatuurhistoricus Herman Sandman, schrijver Anton Brand en machinima-machinist Ruben Zijlstra.





Na afloop ook nog twee ziekenboeggevallen gezien. Dj Andy Knopfen was bijna uitgedroogd en sterauteur Jo Willems was levensgevaarlijk gewond aan zijn vinger.

Geen opmerkingen: