hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 31 januari 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 31 januari


Over Simon Skama, halvegare indianen en natuurlijk Hitler op radio Selexyz.

Simon Schama - De Amerikaanse toekomst
- Die zie je ieder ogenblik voor de televisie, hè, je kunt hem nauwelijks verstaan. Hij spreekt met drie tien monden tegelijk, hè. Ik weet of je hem wel eens gezien hebt, die Schama [uitgesproken door Ros als Skama, cp]. Dat is, d'r is geen touw aan vast te knopen.
- En dan begint de geschiedenis van dit wonderbaarlijke land dat in één eeuw is opgebouwd. Met allemaal mensen van allerlei streken vandaan. Eerst moesten ze die, ik zal maar zeggen, die halvegare indianen, nou ja, daar zat ook niet veel cultuur bij, die hebben ze dan opgeruimd en uitgeroeid.
- Hij is een geweldige verheerlijker van Obama. Hij ziet erin een nieuwe toekomst die Amerikanen stemmen toch maar voor een neger. Het is natuurlijk een raadsel. Dat ze kiezen voor een neger.
- Wat is een Amerikaan? Dat gaat ie na. Wat is nou Amerikaan? Weet jij dat? Dat weet niemand. Bestaat uit zoveel verschillende volken. Spreken ook vreselijke talen. Je weet, die Mexicanen, zitten eronder, hebben ze oorlog mee gevoerd, want Irak! Daar hadden ze helemaal niet mogen zitten. [hoest] Onze minister-president komt dadelijk ten val, want die heeft stiekem ja gezegd, wij doen mee. Meelopen met de Amerikanen in de hele wereld, dat kan toch niet? [hoest] Maar daar valt het land dus in uiteen.
- Kijk Skama, ik heb, of Schama, hoe heet die man eigenlijk? Selexyzpresentator: Laten we hem Schama noemen. Ik weet ook niet wat voor man het is. Hij heeft een boek over de Franse revolutie, nou die hele Franse revolutie komt er niet in voor. Hij heeft een boek geschreven over de patriotten in Nederland, wist je dat? Heeft ie nog Nederlands voor geleerd ook. Het is een wonderlijke figuur, maar je kan niet goed zeggen wat hij nou aan elkaar knoopt.


Lisa Kuitert - Zeerovers, Rob van Gennep
- Mevrouw Kuitert, die dochter van Kuitert, de hoogleraar die niet meer in God gelooft, maar toch maar over God blijft zeuren.
- Hij heeft ook die smeerpijpen van die beweging, hoe heet dat ook alweer, die Wandervogel, hoe heten die lui ook alweer? RAF!
- Hij heeft ook die biografie uitgegeven van Sartre van een juffrouw hoe heet ze ook alweer, die is hier in Nederland geweest, hij kwam op televisie ermee bij van hoe heet die kerel? Eh die had er toch een programma toen.


Frits Boterman - Duitse dichters en denkers
- Want Hitler was natuurlijk de man die al die conservatieve krachten ook een beetje bundelde en verenigde. De arbeiders ook. Hij heeft al die partijen ontmand, hè?
[Over het boek komen we niet veel meer te weten omdat Ros uitweidt over een biografie van Ernst Jünger en doorriedelt over Hitler etc. etc. etc.]
- Laten we hopen dat we nu in vrede verder kunnen leven. Maar ik ben wel eens bang dat we aan de rand van een derde wereldoorlog staan soms. Selexyzpresentator: Dat is niet zo'n positieve laatste zin, meneer Ros. Nee, maar het is weer mooi weer zie ik. Misschien gaan we volgende week schaatsen. Houd de moed er maar in.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dank weer Coen! Ros mag wat mij betreft ook wel wat minder over Hitler brabbelen. Het boek van Frits Boterman blijft daardoor nogal onderbelicht. Jammer, want het is een heel aardig boek dat veel meer belicht dan alleen Jünger.