hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 26 maart 2009

Arnold Heumakers en Herman Koch bij DWDD

Zag laatst de filosoof Rob Wijnberg op tv die bij Raoul Heertje het fenomeen uitlegde van de deskundige op tv. De deskundige op tv is iemand die goed uit zijn woorden kan komen of voor spektakel zorgt, maar niet noodzakelijkerwijs iemand die iets van het onderwerp weet. Dat moet de reden zijn waarom ze bij De Wereld Draait Door steeds Prem Radhakishun uitnodigen om te praten over de economie. Zou er, behalve in Hilversum en Amsterdam, iemand zijn die waarde hecht aan de woordenstroom van deze mislukte advocaat? Ik heb altijd de neiging om mijn bord met eten door het scherm te keilen, wat de verkoop van televisies enorm zou stimuleren als ik dat daadwerkelijk zou doen, zo vaak is deze man te zien.
Gisteren deed men in DWDD ook aan debat. Over literatuur. Er waren allemaal juichende recensies verschenen over Het diner van Herman Koch en Arnold Heumakers had het gewaagd om daar kanttekeningen bij te plaatsen. De setting aan tafel was meteen verkeerd. Koch moest in de rol van slachtoffer (iets wat hij niet deed overigens) en Heumakers werd eerst zo geprezen ('eminent criticus') dat hij daarna alleen maar kon tegenvallen. Van Nieuwkerk: 'Het feestje was groot, meer dan honderdduizend boeken verkocht, honderdvijftigduizend in de winkel, en u denkt: ik ga het eens verpesten.'
Als Hugo Borst, columnist van het Algemeen Dagblad zich ook in het literaire debat mengt dan is dat alleen maar om wat anti-intellectualistisch te kletsen: 'en zo zie je maar dat ook meneer Heumakers, ondanks het feit dat er een mooie titel voor zijn naam staat, toch niet helemaal goed heeft gelezen. En dat vind ik een fijne constatering.' Ik denk dat Heumakers en Koch wel wilden debatteren, maar inhoudelijk mocht het natuurlijk niet worden in de negen minuten die er voor stonden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Een enorme slappe hap, die discussie. Heumakers heeft - mijns inziens - een interessant stuk geschreven over 'Het diner'. Maar gisteravond bleek maar weer eens, dat DWDD niet de plaats is voor discussie. Eén grote mislukking! En dan gaat die Hugo Borst zich er ook nog mee bemoeien op het moment dat de discussie net begint te lopen. Leuk programma DWDD, zeker, maar niet voor inhoudelijke items.

Anoniem zei

Een heel genant theater! Herman Koch mocht zijn boek in maar liefst drie uitzendingen van DWDD aanprijzen. Het old boys network van de grachtengordel. Een serieuze criticus schrijft een serieuze recensie en wordt bij de Nomenklatura van Vara's Politburo op het matje geroepen. GENANT!

Anoniem zei

Ja, wat een zakkenwasser, die Hugo Borst! Heeft er de ballen verstand van en heeft volgens mij zelf niet eens door hoe stomzinnig hij overkomt. Jammer hoor, ik had Koch en Heumakers wel wat langer willen horen discussieren - zo vaak is dat niet te zien en te horen op tv.