hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 8 maart 2009

J.J.A. Gouverneur en J.J.A. Goeverneur

In mijn jacht op rechtenvrije foto's voor het Basisboek Literatuur schakel ik iedereen in die ik ken. Zo zijn vrienden al in persoonlijke archieven gedoken of ze hebben zelf foto's gemaakt. Gisteren heb ik de vrije zaterdag van mijn zus verstoord en haar een foto laten maken van een standbeeld in Den Haag. Zelf ben ik naar de Zuiderbegraafplaats getogen voor een foto van het graf van J.J.A. Goeverneur. Ik liep eerst wat te zwerven over de begraafplaats omdat ik de juiste plek niet kon vinden. Je had wel een mooi uitzicht op de nieuwe woontoren vanaf de begraafplaats. Die ziet eruit als een enorme grafzerk en ook de raampjes in de muur doen denken aan een dodenakker.

Maar ik kwam voor Goeverneur. (Mijn studenten moet ik vaak 'Toen onze Mops een Mopsje was' voorzingen; dat zingt men niet meer op de kleuterschool.) Ik vond hem uiteindelijk. Het grafmonument is enkele jaren geleden gerestaureerd, maar ondanks alle goede zorgen ziet het er niet best uit. Op de plaats van het medaillion (ik weet niet of dat zo heet) zal vroeger ongetwijfeld een portret hebben geprijkt, nu zie een homp witte kalk of gips geboetseerd door een kind van de Vrije School. Je denkt vooral: wie heeft daar wat gejat?

Bij de feestelijke oplevering van het gerestaureerde graf (zie hier voor een dieptereportage) bleek echter dat men een klein foutje had gemaakt: in plaats van Goeverneur had men Gouverneur geschreven. Later heeft men dat met beitel- en plakwerk provisorisch veranderd. Dat ziet er ook niet echt mooi uit. Misschien moeten we wat geld inzamelen om het er allemaal wat professioneler uit te laten zien?


P.S.
Als iemand nog een rechtenvrije foto heeft van Willem Frederik Herman of Gerard Reve dan houd ik me aanbevolen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De architect van dat gebouw is een vriend van mij. In zijn oorspronkelijke ontwerp waren die raampjes kruisvormig. Dat mocht niet van de opdrachtgever. Ik vind het nog steeds jammer.

coen zei

Maar blijkbaar werpt dit ontwerp toch dezelfde gedachte op.