hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 12 mei 2009

Robert Vuijsje onder vuur

Anousha Nzume schreef eerst een stuk in De Volkskrant en kwam gisteren uitleggen bij 'De Wereld Draait Door' wat zij tegen Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje heeft. Ik ben het niet met haar eens (Vuijsje werkt nu eenmaal met stereotypen, daar gaat het boek juist over), maar ze heeft gelukkig wel veel humor.

4 opmerkingen:

Bart zei

Erg goede discussie, gisteren! Nzume sloeg de spijker op zijn kop; ik ben daarom blij dat zij openlijk in debat gaat in de krant en op teevee. Het boek van Vuijsje zit vol stereotypering (erg knap dat je daar een literaire prijs mee kunt winnen). Nzume viel vooral de mensen aan die deze stereotypering (zoals Van Nieuwkerk deed in een eerder interview met de schrijver) voor waar aannemen. Ook erg fijn, dat ze het boek van Vuijsje even als 'dicklit' bestempelde. Vuijsje heeft een actueel thema aangesneden en lokt reacties uit. Dat vind ik allemaal goed en prima. Maar met literatuur heeft zijn boek weinig te maken.

En toen kreeg ik gisteravond ook nog een klap te verwerken na de uitreiking van de Libris Literatuurprijs 2009. God, hoe is het mogelijk dat ze Verhulst een prijs geven voor een matige roman. De literaire prijzenregen heeft in 2009 een dieptepunt bereikt.

coen zei

Ik was ook wat beduusd gisteren. Ik ben bezig in Vuijsje, maar het lijkt me inderdaad geen grote literaire prijs waard. Zijn boek staat inderdaad vol stereotypen, maar dat weet hij zelf ook. Hij gebruikt die clichés. Wel vermakelijk hoor.

Gelkinghe zei

Geweldig mens!

Marjolijne zei

Per toeval kwam ik terecht op deze blog nadat ik het stukje van dwdd met Anuousha Nzume uit 2009 heb bekeken. Volgens mij is het punt dat zij duidelijk probeert te maken, dat men (en in de media) het boek van Vuijsje, dat geschreven is als fictie, met de realiteit verwarren. Er zullen altijd (voor)oordelen plaatsvinden. Het is goed om daar bewust van te zijn. Laat dit (boek) je niet beïnvloeden wanneer je als (blanke) man in gesprek raakt met een donkere vrouw, is volgens mij de boodschap. En ga zeker niet mee in de oordelen van anderen.