hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 20 juni 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 20 juni


Zzzzzzzzzzzzzzzz, alweer de Tweede Wereldoorlog en geen bespreking van Tommy Wieringa zoals vorige week beloofd was op radio Selexyz.

Etty Mulder - Rede en vervoering, Hélène Nolthenius 1920-2000
- Verder was het een onbeschrijflijk mooie vrouw, ook tot het laatste einde.
- Ze was ook heel erg mooi, echt zo'n mooie, je zou zeggen post-roomse vrouw.
- Ze had drie kinderen en ze had altijd stront in d'r huwelijk, maar goed daar gaat het nu niet om. Het was een ongelooflijke vrouw.
- Selexyzpresentator: Ze was ook communistisch hè? Naast katholiek. Nee, ze was niet communistisch, ze was sociaal bewogen. Ze was voor vooruitgang enzovoort. En die stijfheid bij de KRO stond haar een beetje tegen, maar ik heb nooit iets gemerkt ook in dit hele boek niet van communisme. Ik weet niet hoe je daarbij komt. [misschien van deze webpagina of deze, cp] Dat had zij niet. Ze was sociaal bewogen en dat mag je toch wel een beetje zijn.
- Selexyzpresentator: En misdaadverhalen, schreef ze ook. Jazeker, ze heeft zelfs voorafgaand aan dat beroemde boek, van die meneer, weet je wel, hoe heette die ook alweer, die dat beroemde boek geschreven heeft. Ja, dat ook verfilmd is, noem maar op. [Ros bedoelt waarschijnlijk Umberto Eco]


Colette - Chéri
- Die is aardig oud geworden, ook de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Heeft veel beleefd in haar leven. Was een vrouw die wel een huwelijk had en ook een aanvallig huwelijk geloof ik. Maar die ook een enorme afwijking had naar jonge mannen. Met die, op hoge leeftijd wilde ze daarmee de liefde beleven. Als een vrouw 40, 50 is, ook van de noodzaak een kind voortbrengen af is en al haar ijver kan wijden aan haar eigen schoonheid en lichaam, die vrouwen zijn pas echt bekoorlijk voor de jonge man. Niet die meisjes die alles moeten leren - jongens moeten die meisjes alles leren, da's toch vreselijk, dat loopt op niks uit.
- Ik denk dat al die meisjes die zo hartstochtelijk achter de liefde aanlopen, als ik al die tijdschriften zie, je weet ook die vrouwen die in hun arm krassen om dieper de liefde te beleven, afijn de gekste dingen beleef je. Dat die, die zijn zo dol op de liefde, ook als die zich niet direct seksueel ontvouwt, dat ze dit boek moeten lezen.
- Het wordt ook een beetje kinderachtig beschreven, je zou haast zeggen het is een Margrietstijl, hè. Alle meisjes van hoog en laag kunnen het lezen.
- Ja, het is een beetje, misschien is het wat zeikerig. Eau de Cologne die ruik je erbovenuit. Maar, 't is echt. ze heeft dit beleefd.
- Zelf ben ik een ouder wordende man. 'k Moet het met reserves en surrogaat doen.


Paul van der Steen - Keurkinderen, Hitlers elitescholen in Nederland
[tetterdetetterdetetter]


Filip Reyntjens - De grote Afrikaanse oorlog, Congo in de regionale geopolitiek 1996-2006
- Ik wist niet alles hiervan. Ik dacht dat ik wel wat wist van de geschiedenis, maar ik heb veel wij [?]. Ik heb nog nooit in De Volkskrant of de NRC grote stukken hierover gelezen. Nooit.
- Ik zou jou ook dat boek willen aanbevelen, maar ook alle luisteraars die niks van Afrika weten en die misschien een afkeer hebben van wat die de zwarten elkaar aandeden, nou ja daarvoor zijn het de blanken geweest, die hebben er ook huisgehouden, maar die zwarten hebben elkaar ook 't tot een hel gemaakt.
- Ik hoop dat de mensen er wat aan hebben. En dat ze ondanks dat het zo ver weg ligt, Afrika en die negers zijn zo zwart, wat hebben we met ze te maken. We hebben alles met ze te maken, alles.

1 opmerking:

blaski zei

Lol @ [tetterdetetterdetetter] :)
Gelukkig duurde het relatief kort..