hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 4 juli 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 4 juli


Gelukkig deze week weer over de Tweede Wereldoorlog, de Tour de France en was Reve echt een racist volgens Theodor Holman en nog wat andere hoogtepunten op radio Selexyz.

Antony Beevor - D-Day
- Die man scheet werkelijk van die boeken.
- [En voor de rest weer tetterdetetterdetetter. De presentator stelt één inhoudelijke vraag en meteen merk je weer dat Ros het boek niet gelezen heeft, maar op de automatische piloot aan het werk is.] Selexyzpresentator: Ik las dat eh deze Beevor ook de eh minder zonnige kant van de geallieerde acties belicht, zoals bijvoorbeeld de willekeurige excecutie van krijgsgevangenen door de geallieerden in Frankrijk. [driftig geblader op de achtergrond] Wat kunt u daarover vertellen? Daar kan ik niet veel over, aan toevoegen, want dat is een minpunt wat jij met enige opzet naar voren schuift. Kijk over die oorlogshandelingen zou ik niet veel, het is een verschrikkelijke oorlog geworden [en dan weer tetterdetetterdetetter].


Mart Smeets - Het laatste geel en Retro
- Een geweldig lovend stuk stond er in eh hoe heet dat blad? De de Tijd eh Selexyzpresentator: HP/De Tijd. Oh ja, HP/De Tijd.
- Hij laat z'n auto rijden door zijn vrouw en vermaakt zich ook zeer met andere vrouwen, dat moet hij zelf weten. Hij zit vaak bij de televisie en dan erger je toch aan zijn verwaandheid. Hij zit er echt bij alsof: vertel mij hoe de wereld in elkaar zit, want ik weet het precies. Het is dus een ijdele man, een verwaande man die met de jaren gegroeid is tot de grootste ijdeltuit uit de televisiewereld. Dat neemt niet weg dat ik zijn werk bewonder.


Theodor Holman - Gerardje
- Alles staat erin ook dat gevecht met die afschuwelijke minister Cals. Weet je nog, een roomse minister die gaf hem een een een een bedrag voor z'n schrijven, dat nam ie terug omdat er iets homoseksueels in dat boek stond. Dat nam ie terug! Zulke ministers, rooms-katholieke ministers hadden we toen! Het was nog erger dan nu.
- Het enige wat dus dingetje schrijft, Hofman, Holman schrijft (...).
- Selexyzpresentator: Een ander heikel punt wat betreft Reve is zijn beoogde racisme. Daar gaat Theodor Holman ook op in in dit boek. Wat valt daar over te zeggen? Nou, ja god nou ja daar vraag je meer weer zoiets. Want kan ik dat ontkennen? Nee, natuurlijk niet, dat deed ie. Ik ben een groot liefhebber van Surinamers. Dat vind ik de aardigste mensen die ik ken uit den vreemde. Ik heb dat boek over Haïti geschreven: dat is één grote aanbidding van alle zwarten die jaren gevochten hebben tegen de Spanjaarden. Engelsen en Fransen. Ik ben helemaal geen, ik ben anti, maar hij is ook geen echte. Hij haat ze niet. Hij haat alleen die niksdoeners. Selexyzpresentator: Ik zeg ook niet dat hij een racist was, maar ik ben benieuwd wat Holman erover zegt. Nou, die wandelt daar een beetje over heen, die zegt dat zijn dingen die vallen uit zijn mond.

3 opmerkingen:

Marjan zei

Geweldige onomatopee, dat tetterdetetterdetetter, Coen.

blaski zei

Het omschrijft inderdaad mooi de woordendiarree van Ros als die op de automatische piloot gaat :-)

Ik denk trouwens dat we Caesarion op onze buik kunnen schrijven...

coen zei

@ Marjan: dank, het kwam zomaar in me op.
@ blaski: ja, te moeilijk om uit te lezen denk ik en te moeilijk om een recensie van een ander na te praten.